Autista kislány családjának otthonát mentené meg a Bihar megyei Civil Kör

„Ha valaki azt mondja, ad nekünk tíz vagy húsz zsák cementet, az is nagyon jó” – mondta Kozák Róbert, a Civil Kör egyik tagja. A Margitta környéki, baráti társaságból civil szervezetté alakult kis csapat egy nehéz helyzetben lévő családnak kér segítséget – szó szerint azt akarják megakadályozni, hogy rájuk dőljön a ház.

„Segíts te is Renátának, hogy reményből valóság legyen. Renáta hároméves volt, amikor diagnosztizálták nála a betegséget. Az autizmus a születéstől az érintett élete végéig fennálló állapot, nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetőek. Egy ilyen helyzet hatalmas törést okoz egy család életében, és szinte képtelenség teljesen feldolgozni. Ennek következtében a családok általában tönkremennek minden téren, anyagilag, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Így volt Izabella esetében is, akit férje több mint nyolc éve elhagyott. Így arra kényszerült, hogy egyedül nevelje az autista kislányát és a két kisfiát, Róbertet és Sebastiant. Egy Bihar megyei kis faluban, Asszonyvásárán élnek nehéz körülmények között” – áll Civil Kör hozzánk is eljuttatott felhívásában.

A fiúk mellett a Renátáról való gondoskodás foglalja le az édesanya minden idejét | Fotó: Civil Kör

Mint azt Kozák Róberttől – aki egyébként Monospetri község alpolgármestere – megtudtuk, a nehéz helyzetben lévő családról az egyik, Kágyán tanuló kisfiú tanárától szereztek tudomást. A most 9 éves Renátát nem volt lehetőségük fejlesztő foglalkozásokra, terápiákra vinni, a kislány állapota ezek hiányában egyre romlik. Az édesanya őt felügyeli a nap 24 órájában, mellett nem tud dolgozni. A Civil Kör tagjai megpróbálják ugyan kijárni számára a gondozói díjat, de ehhez az kell, hogy az autista kislányt iskolába írassák.

Nem maradhatnak fedél nélkül

A család háza nagyon rossz állapotban van, a tető beázik, hacsak nem kezdenek vele valamit, az épület összedőlhet. Ezt szeretnék megakadályozni a Civil Kör tagjai, akik elkészítettek egy videót, amellyel Facebook-oldalukon hívják fel a figyelmet a család helyzetére.A szervezet már sikeresen gyűjtött tartós élelmiszereket a családnak. Most az építőanyagnak is örülnének

„Ez az első lépés, most próbáljuk a felhívásokat közzétenni, hogy minél előbb tudjuk megjaívtani nekik a házat, ne maradjanak fedél nélkül, mert ha nem csináljuk, a ház előbb-utóbb rájuk borul, annyira rossz állapotban van” – mondta Kozák Róbert.

S hogy mire van szükségük? Elsősorban építőanyagra és pénzre a szükséges anyagok megvásárláshoz, munkáskéz ugyanis van.

„Igazából építkezési anyagokra vagy pénzbeli támogatásra lenne szükség. A Civil Körben is vannak, akik felajánlották, hogy dolgoznak, tehát munkadíjat nem kell fizetnünk, mivel szakemberektől kaptunk felajánlást. De le kell betonozni bent a házat, kipucolni, kifesteni, ablakot, ajtót cserélni, mindent elvégezni. Ha valaki azt mondja, ad nekünk tíz vagy húsz zsák cementet, az is nagyon jó” – tette hozzá.

A család senki segítségére nem számíthat rajtuk kívül, egyedül vannak, ha a házukat nem sikerül megmenteni, utcára kerülhetnek. Tervezik egy fürdőszoba kialakítását is, de az elsődleges a ház felújítása, hiszen fürdőszoba nélkül lehet élni, fedél nélkül egy beteg gyermekkel nem. Kozák Róbert egyébként folyamatos tájékoztatást ígért arról, hogy hol tartanak a munkával, illetve az esetleges további támogatásokkal, sok mindenre lenne ugyanis szükség. Nemrég egy ágyat ajánlott fel valaki a családnak, ugyanis két egyszemélyes ágyuk volt, a két fiúgyermek a földön, egy matracon alszik azért, hogy Renáta és édesanyja ágyban tudjanak aludni.

Kisebb akciókkal kezdték

Amint arról korábban beszámoltunk, a Civil Kör tavaly decemberben alakult egy Margittán és környékén élő baráti társaságból, amelynek tagjai, elhatározták: segítenek egy csokigyűjtő akcióval olyan gyermekeknek, akik nem igazán jutnak édességhez.

„Karácsony előtt szerettünk volna minél több gyermeknek mosolyt csalni az arcára, és a baráti társaság, olyan tíz fő, eldöntöttük, hogy csokigyűjtő akció keretében viszünk ki a megyébe minél több gyermeknek édességeket. Ezt meghirdettük, első körben a Facebook-oldalunkon, mindenki megosztotta a sajátján, és rengeteg édesség gyűlt össze, nagyobb ajándékcsomagokat készítettünk és december 24-én kihordtuk családoknak” – idézte fel az indulást Kozák Róbert.

Arról, hogy kiknek lenne szükségük az ajándékokra, ismerősöktől szereztek tudomást, első körben őket ajándékozták meg.  Az akció siker volt, ezért „megalakítottuk a Civil Kör nevű szervezetet, amelynek az a célja, hogy árva, félárva gyermekeknek és hátrányos helyzetű családoknak segítsünk abban, hogy ne nélkülözzenek. Második körben élelmiszerekkel próbáltunk segíteni, aztán bútorokkal és más tárgyakkal, amiket kaptunk, ilyen felajánlások is voltak. Decemberben láttuk azt, hogy van olyan család, amelynek nem volt ágya. Nem volt, amin aludniuk, a földön, matracon aludtak, vagy láttunk olyat, hogy volt ágy, de nem volt mit enniük” – idézte fel a tapasztaltakat Kozák Róbert.

Az apa nyolc évvel ezelőtt hagyta el a családot

Nem maradtak tétlenek, a Civil Kör Facebook-oldalán felhívást tettek közé, hogy aki tud, az segítsen. Ha valahol volt feleslegessé vált ágy, paplan vagy bármilyen bútor, tárgy, ami másnak jól jött, azt átvették ők. Egyre több felajánlás érkezett, egyre több családnak tudtak segíteni. Húsvétkor élelmiszereket gyűjtöttek, meglátogattak több mint 30 családot, nekik kalácsot, édességeket és tartós élelmiszereket vittek, de arra is volt példa, hogy orvoshoz vittek el beteg vagy műtétre szoruló gyermekeket.

Úgynevezett tabletjegyeket is árusítottak, a táblagépeket már megvásárolták, ezek olyan gyermekekhez kerülnek a napokban, akik eddig kimaradtak az online oktatásból, mivel nem volt sem számítógépük, sem okoseszközük, amin keresztül bekapcsolódhattak volna az oktatásba. Ötletekben eddig sem volt hiány, és sajnos ma is sokan szorulnak segítségre, a Civil Kör tagjai azonban most rajtunk keresztül is kérik: aki teheti, segítsen, hogy Renátának fedél maradjon a feje felett.

Akik pénzzel támogatnák Renátát és családját, azok megtehetik ezen a linken, vagy banki átutalással az alábbi adatok alapján:
Bankszámlaszám: Asociaţia De Dezvoltară Comunitară Petreu
IBAN: RO60RNCB0035152019180001
SWIFT: RNCBROBU
A megjegyzés mezőbe kérik feltüntetni: Adomány Renáta számára
Aki építőanyagot adományozna, az a civilkor01@gmail.com email-címen jelentkezhet.

Kapcsolódók

Kimaradt?