Hátrányos helyzetűek megsegítését tűzte ki céljául margittai fiatalok egy csoportja

Csokoládégyűjtéssel kezdődött és önkéntes segélyszervezet formálódott egy Margitta környéki és helybéli fiatalok által indított kezdeményezésből a múlt év végén. Civil Kör névvel önálló szervezetet hoznak létre és céljuk, hogy segítsenek a rászorulókon.

Döbbenetes emberi sorsok bontakoztak ki a fiatalok előtt, amikor eldöntötték, hogy a nagy fába vágják a fejszéjüket. Azoknál, akiknél eddig megfordultak, mindennapos a nélkülözés, az éhezés, fűtetlen a lakás, ha egyáltalán van tető a fejük fölött. A megannyi probléma és az, hogy összefogással szinte mindenhol lehet segíteni, arra ösztönözte a margittai és Margitta környéki ifjak egy csoportját, hogy állandósítsák akcióikat. Kiderült ugyanis, hogy a gyorssegély, élelmiszer, tüzelő, ágy, kályha adományozásán túl is tudnak segíteni a bajba jutottakon.

Motiválja őket, hogy másokon segíthetnek

Kozák Róbert, a Civil Kör egyik alapítója, aki nem mellesleg a Berettyó-vidék egyik községének, Monospetrinek az alpolgármestere. Jó barátja is támogatta az ötletet így lett Demián Zsolt a második alapító, akit egyébként az ősszel Margitta alpolgármesterének választottak meg. A két elöljáró fontosnak tartotta, hogy szabadidejéből áldozzon azokra is, akik a létminimum alatt élnek, és ahogyan előljártak az ügyben, úgy csatlakoztak hozzájuk a barátaik is, egyre többen. Alig két hónap leforgása alatt már tizenhat tagot számlál a Civil Kör, tudtuk meg Kozák Róberttől.

Középen Kozák Róbert adományosztás közben | Fotók: Civil Kör Facebook-oldala

Az egész akciósorozat úgy indult, hogy a baráti társaságukban csokoládégyűjtést szerveztek, az összegyűlt édességet pedig elvitték jó néhány sanyarú sorsú családhoz. Látva a fogadtatást és megélve azt, milyen érzelmi töltettel jár másoknak örömet okozni, decemberben újabb gyűjtést szerveztek. Ezúttal pénzadománnyal szállt be, aki csak tudott, és az így összejött keretből tartós élelmiszereket vásároltak, csomagokba rendezték és elkezdték kihordani főleg azokhoz, akiknél korábban már jártak, de újabb és újabb nélkülöző családokhoz is eljutottak.

Akcióik nem várt hatással voltak a társaság tagjaira. Amikor a családoknál jártak és meghallgatták őket, rádöbbentek arra, hogy mennyire nehéz számukra megoldani egy-egy problémát, ami azoknak, akik jobb körülmények között élnek, nem jelent különösebb nehézséget. Ezért alakult úgy, hogy az élelmiszeradományok átadásán túl is igyekeznek segíteni családokon.

Volt, ahová ágyakat vittek, mert addig a viskóban szülők és gyermekek összeeszkábált rozoga alvóalkalmatosságokon, téglákra helyezett deszkákon voltak kénytelenek aludni – fejtette ki Kozák Róbert. Elmondta, egyik kezdeményezésüket követte a másik, mintha ezek az ügyek úgy összefonódnának, mint aminek sosincs vége, de mindenütt szükség van egy-egy segítő kézre vagy jó szóra.

Egyre többen jelentkeznek

Kozák Róbert szerint az is ösztönzi a Civil Kör tagjait, hogy egyre több jó szándékú adakozóval találkoznak. Példaként említette, hogy jártak Értarcsán is, ahol egy családnak néhány napja leégett a háza. Semmijük sem maradt, az épület lakhatatlanná vált. Közzétettek egy felhívást a közösségimédia-oldalukon, és egy Margittáról kitelepült család az otthon maradt házuk teljes bútorzatát felajánlotta a tűzkárosultak javára. De mindemellett egy másik személy tetőcserepet adományozott, és hamarosan a tetőszerkezethez szükséges faanyagot is sikerül előteremteniük.

Kozák Róbert elmondta, szándékukban áll ajtókat és ablakokat is vásárolni, sőt a munkálatokat is elvégzik, mert jelentkeztek szakemberek, akik csatlakoznának a tarcsai család házának újjáépítéséhez. Egy másik helyen, ahova szintén adományt vittek a Civil Kör tagjai, még tűzhely sem volt, mert amivel abban az egyetlen helyiségben fűtöttek, az minden volt, de kályhának nem nevezhető. Egy monospetri bádogos szakember pedig, miután tudomására jutott az eset, jelentkezett, hogy szívesen készít egy új kályhát a családnak.

Kozák Róbert egy különleges esetet is megosztott. Székelyhídon jártak egy férfinál, aki nem is viskóban, hanem egy földbe vájt mélyedésben élt. Élelmiszert vittek neki, és kiderült, az égvilágon semmije sincsen, de kiderült róla, hogy nagyon szívesen dolgozna valahol. A Civil Kör egyik tagja egy állattartással foglalkozó ismerősével vette fel a kapcsolatot, és sikerült is munkát találni a székelyhídi férfinak.

Azonban ezzel még mindig nem ért véget a történet, mert bár munkája lett, fedél a feje fölött nem. Az önkéntesek a település ugyanazon részén találtak egy kicsi házat, amit mindössze hatezer lejért árulnak. A férfi el is döntötte, a keresetéből összegyűjt annyit, hogy megvásárolhassa a házikót. Kozák Róbert azonban beszélt a munkaadóval, aki szintén segíteni akar a nincstelen férfin, és kiderült, a házvásárlásra már sokkal hamarabb sor kerülhet.

Az ifjakból álló önkéntes csoportosulás hivatalos bejegyzése már megkezdődött. Kozák Róbert szerint munkaidejük után el tudják végezni az ezzel, illetve a szervezéssel járó teendőket, főleg hogy már 16-an vannak, a feladatokat leosztják egymás között. Céljuk ugyanakkor, hogy egész Bihar megyét lefedjék,  lehetőleg minden régióban legyenek önkénteseik, így hatékonyabb lehet a segítségnyújtás. Akcióikról folyamatosan beszámolnak a Facebook-oldalukon, amelyen három nyelven kommunikálnak, magyarul, románul és angolul teszik fel a híreket, felhívásokat, beszámolókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?