Érzékenyítéssel készülnek az autizmus vilgánapjára több városban is

Figyelemfelkeltő eseményt szervezett szerdán Csíkszeredában a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató központja az autizmus világnapja alkalmából. Hasonlóan figyelemfelkeltéssel készülnek a világnapra Nagyváradon is április másodikán.

A csíkszeredai akció során a foglalkoztató központba járó fiatal felnőttek, szüleik és a velük dolgozó szakemberek kíséretében a saját maguk által gyártott virágokat és érzékenyítő szövegeket osztogattak a Szabadság téren járókelőknek szerdán.

„Azért jöttünk ki a foglalkoztató központból ide, hogy tudatosítsuk a helyi közösségben, az autisták léteznek, köztünk élnek. Mi velük dolgozunk nap mint nap és nagyon fontos, hogy tudják: itt vagyunk nekik” – fogalmazott a Maszol érdeklődésére Györgyicze Katalin szociális munkás, a nappali foglalkoztató központ munkatársa.

Mint a szakember elmondta: elsősorban a szociális érzékenység fejlesztésén van a hangsúly az autistákkal való foglalkozás során, ezen kívül igyekeznek felszínre hozni a fiatalok „rejtett képességeit”. A központ látogatói között vannak, akik varrásban, illetve különböző kézműves tevékenységekben ügyeskednek, tudtuk meg.

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóba jelenleg különböző csoportokba osztva tíz fiatal felnőtt jár napi hat órában. A központba a csíkszeredaiakon kívül a környező falvakból is járnak be autista fiatal felnőttek – mondta el Györgyicze Katalin.

A megyeszékhely központjában megszervezett esemény végén az autista fiatalok a magasba repítették a magukkal hozott kék léggömböket.

Az autizmus világnapjára készülnek Nagyváradon is

A járványhelyzet miatt látogatók nélkül ugyan, de idén is tartanak rendezvényeket a nagyváradi S.O.S. Autizmus Egyesület székhelyén.

Április 2-án, az autizmus világnapján az S.O.S. Autizmus Egyesület nappali központjában foglalkozásokat tartanak, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra, amely egyes statisztikák szerint 88 gyermekből egynél megjelenik. Reggel 9 órától festőműhelyt szerveznek Mosolygó arcok címmel, 10.30-tól pedig a Magic Terapia projekt keretében a két közismert illuzionista, Eduard Malița és Bianca Malița tart foglakozást. Jó idő esetén az udvaron kirakós darabokból állítják össze az egyesület logóját, majd közös ebéddel zárul a program.

Hagyomány, hogy a világnapon kék fénnyel világítanak meg híres épületeket, Nagyváradon idén a görög katolikus püspöki palota és a Centenárium-híd borul majd „kékbe”.

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította hivatalosan az autizmus világnapjának április 2-át. A világnap célja, hogy ezen a napon a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást. Az autizmus világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig.

(Címlapkép: Farkas Endre)

Kapcsolódók

Kimaradt?