Euró tízezrekkel sem sikerült hazacsalogatni Nyugatról a mezőgazdasági szakembereket

Az Ifjú farmerek program keretösszegének csak a felére nyújtottak be pályázatokat.

Ifjú farmerek címmel indított támogatási programot január 4-én a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Ennek célja a Nyugaton dolgozó mezőgazdasági szakemberek hazacsalogatása volt, ösztönzőként pedig 40-50 ezer euró értékű vissza nem térítendő támogatás szolgált. Ennek a pontos értéke azon földterületnek méretének a függvénye, amelyen a hazatérő szakember gazdálkodni szeretne. A program költségvetése 20 millió euró.

Az eredeti ütemterv szerint a pályázatokat május 4-ig lehetett leadni, azonban a gyér érdeklődés miatt két hónappal meghosszabbították a határidőt. A jelentkezés július 5-én zárult le, s máris elmondható, hogy a program eredménye messze elmaradt a várakozásoktól.

Az AFIR-hoz 256 pályázatot nyújtottak be, az igényelt pénzösszeg pedig mindössze 10,5 millió euró, alig valamivel több a keretösszeg felénél. A sikeres pályázók a szerződés aláírásakor kapják meg az igényelt összeg 75 százalékát, a fennmaradó 25 százalékot pedig az üzleti terv megvalósításának a függvényében. Ez nem haladhatja meg a három, gyümölcsösök esetében pedig az öt évet.

Az erdélyi pályázók lényegesen aktívabbak voltak, mint a regátiak. A legtöbb igénylés, 46, Beszterce-Naszód megyéből érkezett, 1,87 millió euró értékben. 42 bihari pályázott, ők 1,72 millió euróból indítanák be a gazdaságaikat. A Kolozs megyeiek 18 pályázatot adtak be, ezek összértéke 750 ezer euró.

Szakemberek szerint a támogatási program mérsékelt sikere a szigorú kiírási feltételek következménye. A támogatásra olyan 41-ik életévüket be nem töltött személyek pályázhattak, akik bármilyen szintű mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy állattenyésztési képesítéssel rendelkeznek, s igazolni tudják, hogy az igénylés leadása előtti két évben minimum 3 hónapos munkaviszonyuk volt a szóban forgó szakterületen.

(Nyitókép: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?