Felújítják és bővítik a sepsiszentgyörgyi kórház régi épületét

Felújítják és bővítik a sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórház régi épületét. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet 861 négyzetméterrel növelik.

A meglévő osztályok mellett helyet kap a rekuperációs és rehabilitációs osztály is. Emellett újonnan hoznak létre egy intenzív terápiás osztályt az ideggyógyászaton, korszerűsítik a szemészet műtőblokkját és elköltöztetik az épületből a radiológiát és a mágneses rezonancia képalkotó laboratóriumot. A felújítás után a sepsiszentgyörgyi kórház régi épületében a jelenlegi 126 helyett 161 ágy lesz az osztályokon – számolt be a csütörtöki „megyeinfón” Tamás Sándor.

Az átépítés alatt álló belgyógyászat | Fotók: Kocsis B. János

A kórházat fenntartó megyei önkormányzat elnöke szerint kiemelten helyen kezelik az egészségügyi rendszer fejlesztését, a megyei sürgősségi kórház korszerűsítését. Az egészségügyi intézményben jelenleg több fontos munkálat is zajlik. Mint arról korábban beszámoltunk, elindult a sürgősségi osztály bővítése, új orvosi eszközök beszerzése, készül a mentőhelikopter-leszállópálya engedélyeztetése, és hamarosan kezdődik az új tüdőkórház építése is. Az úgynevezett régi épület felújítása és bővítése 34 millió lejbe kerül, és a megyei önkormányzaton keresztül az egészségügyi minisztérium finanszírozza.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere rámutatott: megérett az idő a régi épület felújítására és bővítésére, amelynek hasznos felülete 15 százalékkal nő. Ezáltal növelik a betegágyak számát és új szolgáltatásokat vezetnek be. Az épületben két, három, illetve négyágyas szobákat alakítanak ki, és mindegyikhez mellékhelyiséget építenek. András-Nagy Róbert szerint a kivitelezőnek 2023 novemberére kell elkészülnie a teljesen felújított és bővített épülettel.

Támogatás egyházaknak, rendezvényeknek és kutyamenhelynek

A háromszéki önkormányzat a sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron termében szervezte az e havi tanácsülést. A megyei-képviselőtestület arról döntött, hogy 1,5 millió lejjel támogatja a történelmi egyházakat. Pályázati kiírásunkra 143 pályázat érkezett be, amelyekből 116-ot támogatnak. A megyei tanács a működés mellett építkezési, felújítási munkálatokra ad támogatást: a római katolikus egyháznak 544 ezer lejt, a református egyháznak 526 ezer lejt, az ortodox egyháznak 300 ezer lejt, illetve az unitárius egyháznak 100 ezer lejt és az evangélikus egyháznak 29 500 lejt, ismertette Tamás Sándor. 

A háromszéki önkormányzat társulási szerződést kötött Bodok községgel és a Román Lovas Szövetséggel, így 20 000 lejjel támogatja a július 2–4. között az oltszemi Nemzetközi kettes- és négyesfogathajtó verseny II. szakaszát.

Több támogatást is jóváhagytak

Egy új rendelkezés értelmében a megyei tanácsoknak kötelességük állandó állatmenhelyeket biztosítaniuk az elhagyott, sérült, megkínzott háziállatoknak, amelyeket a rendőrség állatvédelmi szolgálata rendelkezései alapján helyeznek el. Ennek érdekében Kovászna Megye Tanácsa a sepsiszentgyörgyi Tega Rt-vel és a kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesülettel köt társulási szerződést – hagyták jóvá a megyei tanácsosok.

A csütörtöki tanácsülésen arról is döntöttek, hogy átadják a művészeti népiskola alárendeltségében lévő málnásfürdői kezelőközpont épületét az Országos Befektetési Társaságnak, hogy kormányfinanszírozással korszerű gyógyturisztikai képzőközpontot építsenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?