Sepsiszentgyörgyi poliklinika: fölösleges foglalásokkal veszik el mások gyógyításának lehetőségét

Sokan nem jelennek meg a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőben lefoglalt időpontokon, vissza se mondják foglalásukat, és ezzel mások elől veszik el az egészségügyi ellátás lehetőségét.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója, András Nagy Róbert szerint havonta átlagosan 7000 páciens foglal időpontot a poliklinikán és közülük 150-180-an nem jelennek meg az orvosuknál előjegyzett időpontban, ám vissza se mondják a foglalásukat.

A sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőbe online lehet időpontot foglalni a kórház honlapján. Ott ki lehet választani a szakrendelőt és az orvost, és a rendszer mutatja a szabad időpontokat. A foglalás után a páciens e-mailt kap a járóbeteg-rendelőtől. Az igazgató arra kéri az érintetteket, hogy ha nem kívánnak megjelenni a lefoglalt időpontban, akkor ezt jelezzék e-mailben vagy telefonon a poliklinikának, hogy felszabaduljon a hely és más beteg tudjon élni a lehetőséggel.

80 százalékos kapacitással működik a kórház

András Nagy Róbert igazgató elmondta: a járványhelyzet lazulása ellenére a távolságtartási előírások érvényben vannak, ezért a kórház 80 százalékos kihasználtsággal működik. Ez azt jelenti, hogy az osztályokon nem lehet minden ágyat elfoglalni, távolságot kell tartani a betegek között.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg nyolc koronavírus fertőzöttet és egy fertőzésgyanús személy ápolnak. A kórház intenzív osztályán három napja nincs koronavírus-fertőzött beteg. Az elmúlt egy héten hat személyt engedtek haza gyógyultan és egy koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset is történt.

Rosu Mátyás, a kórház orvosigazgatója rámutatott: egy olyan személyt is ápolnak, aki a Pfizer-oltás minkét adagját megkapta. A beteg nem koronavírus okozta tünetekkel került kórházba, hanem súlyos hasmenéssel és kiszáradással. Ezt követően derült ki, hogy koronavírussal fertőződött. Az orvosigazgató érdeklődésünkre elmondta: a védőoltás mintegy 90 százalékban véd meg a fertőzéstől, tehát előfordulhat, hogy az illető megfertőződik, ám betegsége nem lesz súlyos. A sepsiszentgyörgyi beteg sem koronavírusos tünetek miatt került kórházba, hanem más jellegű panaszait kell orvosolni.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?