Csak szülészeti gyorstalpalóval lehetséges az apás szülés Sepsiszentgyörgyön

A járványügyi intézkedések lazítását követően a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban lehetőség lesz apás szülésekre, azaz az apa vagy egy elsőfokú rokon jelenlétére a szülőszobában. A kórház ugyanakkor új programot indít, amelynek célja, hogy a szüléseknél részt vevő apák vagy közeli rokonok jelenléte valóban hasznára is legyen a vajúdó anyáknak.

András Nagy Róbert kórházmenedzser szerint ettől a hónaptól tanfolyamokat indítanak, amelyek által a szülész-nőgyógyász és neonatológus szakorvosok felkészítik az apákat vagy közeli rokonokat arra, hogy milyen folyamatok zajlanak a szülőszobában, és miként tudnak szakmailag és lelkileg is segíteni a vajúdó anyának.

Az igazgató szerint a sepsiszentgyörgyi kórház által kidolgozott rendszer értelmében a hozzátartozóknak, akik részt kívánnak venni a gyerekük szülésénél, el kell végezniük ezt a tanfolyamot, és a szülés napján fel kell mutatniuk a képzésen kiállított elismervényt. Emellett nyilván az anyának is bele kell egyeznie, hogy párja vagy valamelyik hozzátartozója részt vehet a szülésnél. A kórházigazgató hozzátette: az apás szülések résztvevőinek rendelkezniük kell oltási igazolással, miszerint megkapták a vakcina mindkét dózisát vagy fel kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi PCR tesztet, vagy igazolniuk kell, hogy átestek a betegségen és megfelelő mennyiségű antitesttel rendelkeznek.  

Dúla jelenléte nem engedélyezett

Az apa vagy elsőfokú rokon jelenléte csak a vajúdás idején lehetséges, természetes szülés esetén a kitoláskor vagy császármetszéskor nem lehetnek jelen. Újságírói kérdésre válaszolva András Nagy Róbert leszögezte: dúla jelenléte a szülésnél jelenleg nem lehetséges, hiszen a dúlai tevékenységnek Romániában nincs törvényes kerete, mint egyes nyugati országokban. A dúla a szülőanya megbízásából, az ő kényelméért, fizikai és lelki támogatásáért van jelen a szülésen.      

András Nagy Róbert kórházigazgató | A szerző felvétele

Dr. András Pál, a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászatának osztályvezető orvosa elmondta: sokan úgy tartják, a szülés olyan szép életpillanat, amely akkor teljes, ha az apuka is jelen van az eseményen. Az apás szülésre való felkészítő tanfolyam célja, hogy olyan szintre emeljék a résztvevő tudását, hogy ne csak szemlélődő – esetenként akadály – legyen, hanem valóban támogatóan tudja segíteni a szülőanyát.

Háromhavonta indítanak tanfolyamokat

Az ingyenes tanfolyam június 24-én, csütörtökön indul, és öt alkalmas egyórás felkészítőből áll. A kurzusokon szó lesz a terhességről általánosan, annak szakaszairól, veszélyeiről, majd a szülés folyamatáról és arról is, hogy miként éli meg a baba a születését, illetve egy alkalommal a résztvevők felmerülő kérdéseire válaszolnak a szakemberek. Ezeket a tanfolyamokat háromhavonta szervezik meg, hogy minden érintettnek legyen alkalma elsajátítani a szükséges ismereteket és megszerezni az elismervényt, ami alapján részt vehet az apás szülésen.  A sepsiszentgyörgyi kórház honlapján és Facebook-oldalán jövő héten hirdetik meg az első szülészeti felkészítőt és a bejelentkezési lehetőségeket.

Dr. András Pál ugyanakkor leszögezte: a tanfolyam elvégzése és az elismervény megszerzése sem garancia, hogy az apa vagy közeli hozzátartozó biztosan jelen lehet a szülőszobában. A szülést levezető orvosnak és egészségügyi személyzetnek ugyanis teljes autoritása van, és ha úgy ítélik meg, hogy a hozzátartozó jelenléte akadályozza a folyamatot, bármikor felkérhetik, hogy hagyja el a szülőszobát. Nem engedélyezik az apa vagy más hozzátartozó jelenlétét akkor sem, ha az illető ittas, vagy ha a szülésnél komplikációk lépnek fel. A főorvos leszögezte: a szülésnél jelenlévőknek nincs beleszólásuk az orvosi folyamatokba, kizárólag lelki támaszai lehetnek a szülőanyának.

A sepsiszentgyörgyi kórház szülészetén két vajúdó szoba van, és naponta átlag 3-4 szülést bonyolítanak le, mutatott rá András Pál, aki szerint abban az esetben sem engedélyezett az apa jelenléte, ha egy vajúdó szobában több anya is van. A kórház személyzete akkor értesíti az apát vagy az elsőfokú rokont, amikor bemehet és segíthet a szülőanyának.

Növekszik a császármetszéses szülések száma

A szülések közel fele császármetszéssel történik. A sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztályának vezetője szerint évről évre növekszik a császármetszéssel szülők száma. Magyarázata szerint ezek egy része egészségügyileg indokolt, egy másik része pedig a szülőanya kérésére történik. Az anyának ugyanis joga van pszichikai okokra hivatkozva kérni a császármetszéssel való szülést a természetes szülés ellenében. 

Gyulai Gabriella, a kórház újszülött osztályának vezetője elmondta: a sepsiszentgyörgyi kórházban született gyerekek átlag 10 százaléka koraszülött. A 36. hét előtt született csecsemőket tekintik koraszülöttnek. Ellátásukra a kórház minden szükséges berendezéssel felkészült. Ugyanakkor a 32. hét előtt születetteket a szomszédos, Brassó megyei kórházba utalják át, erről jogszabály rendelkezik így, magyarázta a főorvos, aki szerint a nagyon korán született csecsemők ellátására is felkészült a sepsiszentgyörgyi kórház.

(Címlapkép: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?