banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Korszerű képalkotó berendezéseket helyeznek üzembe a sepsiszentgyörgyi kórházban

Hamarosan több képalkotó orvosi felszerelést – digitális röntgengépeket, mammográfiás gépet, ekográfot, komputertomográfot – helyeznek üzembe a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban.

Rosu Mátyás orvosigazgató elmondta, a kórház már 2019-ben több korszerű képalkotó berendezést vásárolt, ám ezek engedélyeztetése a járvány miatt megkésett, hiszen a hatóságok nem tudták elvégezni a helyszínen a szükséges méréseket. A napokban végre megszerezték a nukleáris biztonsági hatóság (CNCAN) jóváhagyását is, és beüzemelhetik az orvosi képalkotó berendezéseket.

Több osztályt is ilyen korszerű berendezésekkel szerelték fel, így a nőgyógyászatot, a belgyógyászatot, endokrinológiai és gasztroenterológiai osztályt, az intenzív terápiát és újszülött osztályt, illetve a tébécés járóbeteg-rendelőt. Ezekre 2019-ben mintegy 12 millió lejt költöttek, az egészségügyi minisztérium és a háromszéki önkormányzat finanszírozásában. A kórház orvosigazgatója szerint miután mostanra sikerült minden szükséges engedélyt beszerezni a működésbe helyezésükhöz, jelentősen nő az orvosi képalkotás minősége.   

Mostantól az új CT-brendenedzést is használhatják a diagnosztizálásban | Fotók: Zsigmond István

Például a régi cellulóz alapú képeket készítő röntgengép helyett az új berendezések már digitális képet készítenek, amelyet interneten könnyen továbbküldhetnek elemzése az osztályok vagy kórházak között, illetve elküldhetik a páciensnek. A mammográfiás gép révén pedig már korai fázisban kiszűrhető az emlőrák, míg a korszerű 128 szeletes computertomográf (CT) is kiemelkedő elemzést készíthet az orvosok számára, sorolta Rosu Mátyás. 

Nem férnek hozzá többen az ingyenes egészségügyi szolgáltatáshoz

Ezeket az orvosi eszközöket a kórházban fekvők esetében korlátlanul használhatják, ám a járóbeteg-rendelőben vizsgált betegek egyelőre nem vehetik igénybe, ugyanis külön „betegutakat” kell kialakítaniuk ahhoz, hogy a kórházban fekvő és a szakrendelői vizsgálatra érkező betegek ne találkozzanak, magyarázta András Nagy Róbert kórházigazgató, aki szerint igyekeznek erre a problémára megoldást találni.

Üröm az örömben, hogy bár az új berendezések révén nő az orvosi diagnosztizálás minősége, mégsem fér hozzá az eddiginél több ambuláns beteg a térítésmentes ellátáshoz. A kórházmenedzser szerint ennek oka, hogy az egészségbiztosítási pénztárnak megyei szinten megszabott költségkerete van erre a célra, így ha a kórház ebből a keretből többet kap, a magánlaboroktól vesznek el forrásokat. A kórházigazgató szerint a megyei egészségbiztosító költségvetését kellene növelni, hogy többen férjenek hozzá az ingyenes szolgáltatáshoz.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?