Felújítják, bővítik az épületet és a felszereléseket is korszerűsítik az erdőszentgyörgyi kórházban

Az Erdőszentgyörgyi Városi Kórház modernizálását és bővítését tartalmazó kivitelezési szerződést írt alá csütörtökön Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere és Tron Gh. Dumitru, a Trovainstal vállalat adminisztrátora, a kivitelező képviselője. A megállapodás aláírásán jelen volt Mihai Ormenișan, a Danina Star vállalat építészmérnöke is, aki a kórháznál soron következő beruházás terveiért és engedélyeiért felelős.

A beruházás teljes értéke több mint 7 millió lej, ebből a most aláírt szerződés értéke 2 275 619 lej (áfa nélkül), amely a technikai terveket, a geológiai tanulmányt, a szükséges engedélyeket, az építés költségeit foglalja magában, illetve két geometrikus szondafúrást, mivel az épület fűtését talajhőszondával oldják meg, a föld saját hőjét kihasználva. A fennmaradó közel 5 millió lejből korszerű orvosi gépeket vásárolnak.

A szerződés értelmében a jelenlegi kórház épületét bővítik, illetve modern orvosi felszereléssel rendezik be és a járóbeteg-ellátás minőségét növelik. A beruházás az Operatív Fejlesztési Program 2014–2020 részeként valósul meg, az erre vonatkozó finanszírozási szerződést 2019. novemberében írták alá az illetékesek. A projekt teljes értékéből csupán két százalék az önrész, ami a város kasszáját terheli. A beruházás a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, az általános sebészeti és a szülész-nőgyógyászati szakrendelőket foglalja magába, amelyek utolsó generációs eszközökkel és gépekkel gazdagodnak.

A beruházásnak köszönhetően lesz új laboratórium és radiológia, a tetőszerkezetet felújítják, a meglévő helyiségeket átszervezik a jobb kihasználás érdekében. A jelenleg sürgősségi esetek fogadására használt épületre emeletet építenek.

A tervek szerint az alsó szinten élelmiszerraktárak, konyha, öltözők és kazánház lesz, a földszinten várótermek, röntgen, orvosi laboratórium, orvosi rendelők, míg az emeleten szintén orvosi rendelők, öltözők, leletek feldolgozására alkalmas laboratóriumok.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy kisvárosként sikerül ilyen nagy horderejű beruházásba kezdenünk. A kórház bővítése és eszközeinek korszerűsítése által javul a helyi egészségügyi ellátás, a járóbeteg-szolgáltatás minőségét pedig jelentősen tudjuk növelni. Igyekszünk a kórház vezetőségével közösen olyan lehetőségeket kiaknázni, amely a helyiek mindennapjait könnyíti meg. Egy ilyen beruházás a kórház átalakítása és modernizálása is, hisz nagy könnyebbség az erdőszentgyörgyi és a környező települések lakóinak, hogy nem kell minden orvosi vagy laboratóriumi vizsgálatért Marosvásárhelyre utazniuk” – nyilatkozta Csibi Attila Zoltán a kivitelezési szerződés aláírása után.

A beruházás várhatóan 23 hónap alatt készül el, amelyből öt hónap a tervezésre, a tanulmányok és a fúrások elkészítésére, a szükséges engedélyek beszerzésére van beütemezve, míg a fennmaradt 18 hónap alatt bővül az épület, illetve megtörténik az eszközbeszerzés. A szerződés aláírását követően a kivitelező vállalat képviselői a helyszínre is kimentek, és megbeszélték a szóban forgó beruházás részleteit.

Kapcsolódók

Kimaradt?