Több magyar polgármesternek nincs kihívója Maros megyében – de miért rossz hír ez?

Maros megye számos településén nincs ellenfele a vasárnapi helyhatósági választásokon a magyar polgármesterjelöltnek. Versenyhelyzet hiányában azonban alacsony lehet a részvételi arány, és ez veszélyeztetheti Péter Ferenc megyei tanácselnök újrázását, és gyengítheti Maros megye magyar képviseletét – derül ki az Erdély Tv összeállításából.

Az ETV megszólaltatott több olyan Maros megyei polgármestert, akinek nem lesz kihívója a helyhatósági választásokon. Nyilatkozataikból kiderült: egyikük sem örül annak, hogy nincsenek ellenjelöltjeik, mert motiváció hiányában alacsony lenne településükön a részvétel, hiszen több ezer szavazatról van szó, és a voksokkal a megyei tanácsosjelölteket és az RMDSZ tanácselnökjelöltjét, Péter Ferencet is támogathatják.

Az előző helyhatósági választásoktól eltérően ugyanis az idén a szavazók közvetlenül választják meg a megyei elnököt is. Erdőszentgyörgy polgármestere, Csibi Attila Zoltán azt hangsúlyozta: erős helyi és megyei önkormányzat szükséges ahhoz, hogy településükön eredményt érhessenek el.

„Nem a legjobb az, hogy nincs ellenjelöltje egy polgármesternek, az én esetemben sem jó, hiszen ahhoz, hogy elérjünk egy eredményt Erdőszentgyörgyön és bármilyen településen, ahhoz kell egy erős önkormányzati képviselet (…). Ezért is nagyon fontos az, hogy vasárnap részt vegyenek a választásokon és támogassák az RMDSZ-nek a jelöltjeit, hiszen nélkülük, a csapatom nélkül, egyedül nem fogok tudni dolgozni egyáltalán érdemben. (…) Nagyon fontos az, hogy ne csak engem, és ne csak a helyi RMDSZ-t támogassuk vasárnap, hanem szavazzunk Péter Ferencre, jelenlegi megyei tanácselnökre” – nyilatkozta az elöljáró.

Gyulakuta jelenlegi polgármesterének, Varga Józsefnek sincs kihívója a vasárnapi megmérettetésen. Ennek köszönhetően nincs politikai hadakozás, ugyanakkor emiatt csappanhat a választói kedv, pedig, mint mondja, a részvétel a megyei tanácsot is erősítheti.

„Én arra kérem a Gyulakuta község szavazópolgárait, azt a nem kevesebb, mint négyezer embert, hogy legyenek szívesek, járuljanak az urnákra, szavazzanak, szavazzanak rám, szavazzanak Gyulakuta község helyi tanácsára. És ne felejtsük el, hogy nagyon fontos az, hogy szavazzanak a megyei tanácsra, valamint Péter Ferenc megyei elnökjelöltre, hiszen fontos nekünk a képviselet, fontos nekünk a magyar képviselet, és véleményem szerint az RMDSZ az a csapat, amelyiktől elvárhatjuk azt, hogy segítsenek, támogassanak és bajainkban mellette lehetünk, mellettünk lehessenek” – fogalmazott Varga József.

Szováta polgármesterének sem lesz ellenjelöltje a vasárnapi megmérettetésen. Fülöp László Zsoltnak azonban korántsem mindegy, hogy szavazatukkal hányan biztosítják őt támogatásukról, ugyanakkor ezek a voksok a megyei magyar képviselet számára is rendkívül fontosak.

„Habár egyedül vagyok polgármesterjelölt, (…) fontos nekem, hogy hány ember támogat ebben a munkában, ugyanakkor egy nagyon-nagyon fontos dologról nem szabad elfeledkezni: a megyei képviseletről. Tehát, aki eljön a helyhatósági választásokon szavazni, az nemcsak rám, vagy a helyi tanácsra, hanem a megyei képviseletről is dönt, és itt ez egy sorsdöntő pillanat Maros megyében a magyarság részére, illetve helyi, szűkebb szinten, úgy-e, mondhatjuk, hogy városunk részére is. Tehát én mindenkit arra kérek, úgy a településünkön, mint az egész megyében, hogy feltétlenül el kell menni szavazni!” – hangzott az elöljáró felhívása.

„Minden egyes szavazat számít”

Kényelmetlennek érzi a versenyhelyzet hiányát Nagyernye polgármestere, Jánosi Ferenc is. Azt mondja: a metropoliszövezet projektjei szempontjából is fontos a magyar megyei képviselet.

„Minden egyes szavazat számít. De mindamellett, az, hogy a helyi választás, a helyi önkormányzati választás le van tisztulva és és egy jelölt van, megyei szinten nem mindegy, hogy közösen, főleg a mi esetünkben a metropoliszzónában, abban az egyesületben, hogy nagyszerű pályázatokat tudunk és akarunk leadni, s erről már volt is egy egyeztetés. És szükségeltetik az, hogy a Maros megyében úgy a megyei vezetésben, mint megyei RMDSZ-elnökünk legyen, Péter Ferenc megmaradjon megyeitanács-elnöknek, és egy erős képviselet megyei szinten, hogy ezeket a pályázatokat a helyi önkormányzatok, akik a metropolisz-övezetben vannak, közösen végre tudjuk hajtani s meg tudjuk valósítani” – mondta Nagyernye elöljárója.

Mezőpanit polgármesterének sincs ellenjelöltje az önkormányzati választásokon. Bodó Előd Barna hangsúlyozza azonban: vasárnap a megyei tanács sorsáról is döntenek.

„Szeptember 27-i helyhatósági választásokon nemcsak az dől el, hogy egy adott településen ki lesz a polgármester, jelen esetben, hogy Mezőpanit községben ki lesz a polgármester, hanem az is, hogy kinek a kezében marad a megye. Nekünk rendkívül fontos, hogy a megye élén olyan magyar vezetés legyen, aki a mi településeinket is támogatja, ezért arra kérünk mindenkit, hogy, bár helyi szinten kisebb a tét, de vegyenek részt a választásokon, és szeptember 27-én szavazzanak a folytonosságra, szavazzanak a megyei elnökre, Péter Ferencre, aki számunkra is biztosíthatja a további fejlődést” – nyilatkozta a polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?