Az RMDSZ Maros megyei jelöltjeit támogatja a Pro Európa Roma Párt

A Maros megyei RMDSZ elnöke, Péter Ferenc csütörtökön Marosvásárhelyen találkozott a Pro Európa Roma Párt képviselőivel, Cătălin Maneaval, a párt országos alelnökével, Petru Zeleriu Maros megyei elnökkel és a szervezet területi vezetőivel – számolt be a szervezet sajtóirodája.

A találkozón a roma párt képviselői a Maros megyei roma közösség problémáira hívták fel a figyelmet. Szó volt többek között az infrastruktúrával kapcsolatos fő hiányosságokról, az oktatási és egészségügyi mediátorok szükségességéről, arról, hogy javítani kell a roma lakosság hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz és a roma fiatalok részvételét az oktatásban, valamint azt is hangsúlyozták, fontos, hogy a közösségnek legyenek képviselői a döntéshozó testületekben.

Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ szervezet és a Maros Megyei Tanács jelenlegi elnökeként biztosította a Roma Párt képviselőit arról, hogy Maros megye 2021-2027 közötti fejlesztési stratégiájának kidolgozásában partnerként tekintenek a romák képviselőire, és figyelembe veszik az általuk felvetett problémákat és javaslatokat a hátrányos helyzetű közösségek támogatását célzó intézkedések megfogalmazásakor.

Fontos, hogy a megye fejlesztési stratégiájában szerepeljenek olyan intézkedések, amelyek a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatására vonatkoznak, hiszen az önkormányzatok és közintézmények, valamint a civil szervezetek is a stratégiai dokumentumok alapján tudnak pályázni európai uniós alapokra.

Az is felmerült, hogy a megyei tanács szintjén kineveznek egy személyt, aki a roma közösséggel kapcsolatos kérdésekért felel. Az ő feladata lesz kapcsolatot tartani a roma közösség képviselőivel, valamint tájékoztatni őket a különböző programokról, pályázati lehetőségekről vagy az állam által nyújtott szolgáltatásokhoz való hozzáférésről.

A találkozón a Pro Európa Roma Párt vezetői támogatásukról biztosították Péter Ferencet, az RMDSZ Maros megyei tanácselnök jelöltjét és Soós Zoltán független jelöltet a marosvásárhelyi polgármesteri szék elnyerésében. Kiemelték, bíznak abban, hogy a választások után a két érdekvédelmi szervezet folytatni fogja a párbeszédet a roma közösség problémáinak megoldása érdekében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?