Hat hónapig betiltották bizonyos orvosi eszközök exportját

Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium azoknak az egészségügyi felszereléseknek a listáját, amelyek a SARS-CoV-2 fertőzés visszaszorítását szolgálják, és amelyek exportját 6 hónapra felfüggesztik a hatóságok.

Az egészségügyi minisztérium 2020/672-es rendelete megjelent a Hivatalos Közlönyben. A koronavírus terjedésének megakadályozásához szükséges orvosi felszerelések exportjának 6 hónapra való felfüggesztése ezzel hatályba lépett. A tiltás nem érvényes azon külföldi kereskedelmi partnerek esetében, amelyekkel már megkötött szerződése van a romániai gyártónak.

A tiltólistán olyan egészségügyi eszközök szerepelnek, mint: egészségügyi személyzet és páciensek által használatos szájmaszkok, oxigénkoncentrátor, katéterek, oxigénmaszk, lélegeztetőgép, kézi működtetésű újraélesztők, orrszondák, váladékszívó készülék, infúziós készlet, kesztyű, védőszemüveg, szemvédő, orvosi ruházat, a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztizálására használatos tesztek, vírusok és baktériumok tárolására alkalmas eszközök.

Ugyanakkor 6 hónapon keresztül olyan gyógyszereket sem szabad kivinni az országból, amelyek a SARS-Cov-2 fertőzés kezelésében használatosak, illetve amelyek a fertőzöttek túlélési esélyeit rontó krónikus betegségek kezelésére alkalmasak.

Kapcsolódók

Kimaradt?