Nem az elhúzódó felújítások, a járvány terjedése befolyásolja az iskolák megnyitását Kolozs megyében

A Kolozs megyei iskolák nagy részében befejeződtek a felújítási munkálatok, így a legtöbb helyen ez nem akadálya annak, hogy a tanintézmények szeptember 13-án megnyíljanak. Sokkal inkább jelent gondot a járvány terjedése, két településen biztosan online kezdik a tanévet, mivel a fertőzési ráta meghaladta a hat ezreléket.

Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak elmondta, a Kolozs megyei iskolák nagy része meg szokta kapni a szükséges engedélyeket. Ott, ahol mégsem, általában azzal van a gond, hogy nincs vízelvezetési rendszer vagy nagyon régi az épület, ez inkább a vidéki iskoláknál fordul elő. Emellett összesen 36 iskola nem kapta meg a közegészségügyi igazgatóság engedélyét, nagy részük az ivóvíz hiánya miatt, leginkább a falvakban, tudtuk meg.

„Kolozs megye ebből a szempontból jól áll, nincs különösen sok eset, hogy ne kapták meg volna a szükséges engedélyeket, és az iskolák java részében már befejezték a felújításokat is, hiszen már tavaly elkezdődtek a munkálatok” – fogalmazott Kerekes Adelhaida. Hozzátette, beszéltek azokkal a vidéki polgármesterekkel is, ahol még kisebb-nagyobb javításokra van szükség, és remélik, hogy a tanévkezdésig mindenhol sikerül bejefezni a munkálatokat.

Ami a rehabilitációs munkákat illeti, van néhány iskola, ahol még zajlanak ezek a munkálatok, ezekben az esetekben az osztályokat más tanintézményekbe csoportosítják át, a felújítások befejeztéig. Ez Kolozsváron csak a román tannyelvű speciális oktatást biztosító CRDEII iskolára, valamint a Nicolae Iorga Általános Iskolára vonatkozik.

De nem csak Kolozsváron, több Kolozs megyei településen is történtek hasonló átszervezések a munkálatok miatt. Például a vegyes tannyelvű Dési 1-es számú Általános Iskola 5-8. osztályos diákjai a Constantin Brâncuși Technológiai Líceumban kezdik a tanévet, a magyarkályáni iskola felújítása miatt pedig az órákat Vajdakamaráson tartják meg.

Meregyó faluban és Katona községben nem kezdődhet meg a jelenléti oktatás

A főtanfelügyelő-helyettes arról is beszámolt portálunknak, hogy egyelőre két olyan település van a megyében, ahol a járvány terjedése miatt online kezdik a tanévet: Meregyón és Katonán hat ezrelék feletti a fertőzési ráta, több településen is magas az incidencia, de még nem érték el a hat ezreléket.

„Reméljük, hogy csökkenni fognak a számok, és Meregyón és Katonán is áttérhetünk lassan a szemtől szembeni oktatásra. Az egészségügyi és tanügyminisztérium minden pénteken ellenőrzi az adatokat, így aznap dől el, hogy a következő héttől indulhat-e jelenléti oktatás az adott településen” – mondta a főtanfelügyelő-helyettes, aki reméli, hogy az országos szabályok nem változnak, és csak a legvégső esetben kell majd áttérni az online oktatásra, mert a személyes jelenléttel járó oktatás a legjobb a diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt.

(Címlapi illusztráció forrása: Kulcsár Mária )

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg