banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Szakértő: a szülők kérjenek tájékoztatást, hogy a gyermekükkel foglalkozó pedagógus be van-e oltva

A szülőnek joga van tudni, mennyire biztonságos az a hely a negyedik hullám küszöbén, ahol a gyereke eltölt napi 4-8 órát – vélekedik Fejér Szilárd, sepsiszentgyörgyi kémikus-kutató. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter szerint is joga van ehhez a szülőnek, de csak akkor, ha a pedagógus hajlandó közölni a szülővel ezt az információt, másként adatvédelmi szempontok miatt az iskola vezetősége nem árulhatja el, melyik tanár kapott vakcinát, melyik nem.

A sepsiszentgyörgyi szakértő friss közösségimédia-bejegyzésében arról írt, hogy egyéni szinten mit tehetünk azért, hogy a koronavírus delta variánsa okozta hullám hatását csökkentsük a környezetünkben, valamint a szeptember 13-ai tanévkezdés kapcsán is megosztott néhány tanácsot.

Fejér Szilárd hangsúlyozta: azok, akik eddig még nem tették meg, oltassák be magukat, és a 12 évnél idősebb gyermekeiket is. A delta variáns sokkal fertőzőbb, mint az eddig ismert változatok, az oltatlanokat nagyon könnyen megfertőzi, esetenként még az oltottakat is, de ők már jóval kisebb eséllyel kerülnek kórházba, magyarázta.

„Kérjünk tájékoztatást az óvodától/iskolától, vagy az oktató pedagógusoktól, hogy a gyerekünkkel érintkező felnőtt személyek felvették-e az oltást, vagy bizonyítottan átestek-e a betegségen. Nyugodtan el lehet vonatkoztatni bármilyen személyiségi jogoktól, mert a szülőnek joga van tudni, mennyire biztonságos az a hely a negyedik hullám küszöbén, ahol a gyereke eltölt napi 4-8 órát” – tanácsolta a szakértő, aki szerint „a pedagógusokba igazán szorulhatna annyi felelősségtudat, hogy ha magukért nem is, de a gyerekekért beoltatják magukat”.

Az oltott szülőket valóban foglalkoztathatja, hogy a gyermekével foglalkozó pedagógus is védett legyen a koronavírussal szemben. Erről Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a hétvégén tett televíziós nyilatkozatában úgy vélekedett: a szülőknek jogukban áll ezt tudniuk, de csak akkor, ha a pedagógus úgy dönt, hogy ezt az információt megosztja másokkal. Másként adatvédelmi szempontok miatt az iskola vezetősége nem beszélhet arról, hogy melyik tanár van beoltva és melyik nem, legfeljebb annyit mondhat, hogy a tanszemélyzet hány százaléka kapott vakcinát.

„Kérjük a gyerekünk pedagógusaitól az érvényes szabályok szigorú betartását, és azt, hogy bármilyen meghűléses tünetet mutató gyereket küldjenek haza, illetve tesztelésre. Fontos továbbá a folyamatos szellőztetés és az is, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban” – tanácsolta továbbá Fejér Szilárd, aki szerint azoknak a 12 év feletti gyerekeknek, akik szeretnék felvenni az oltást, de a szülők nem engedik, minden stratégiát bevethetnek: „a csendes ellenállástól kezdve a hisztizésen át a példamutató rendszerető gyerek szerepéig bármit érdemes kipróbálni”.

A kémikus-kutató szerint heti rendszerességgel teszteltetni kellene a közösségbe járó gyerekeket, „és magunkat is, ha még mindig nem vagyunk beoltva, vagy a napokban oltottak be, a védelem kiépüléséig”. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy egy pozitív eredménynek következménye is legyen: értesítsük a családorvost, kérjük a kontaktok tesztelését, meg kell győződni arról, hogy a fertőzött személlyel kapcsolatba kerülő minden személy értesült a megfertőződésről.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?