Jelentősen könnyít a közlekedésen Szatmárnémeti új hídja

Nemrég nyitották meg a közúti forgalom előtt Szatmárnémeti elkerülőútjának egy szakaszát, amely ugyan töredéke a teljes útvonalnak, viszont így is jelentősen tehermentesíti a közlekedést a megyeszékhelyen.

Erre utalnak a Maszol tapasztalatai is, ugyanis amikor a városban csak lépésben lehet araszolni a délutáni csúcsforgalomban, az elkerülőút akkor is könnyen járható összeköttetést jelent a Szamoson át két, amúgy távolinak mondható városrész között. Az sem elhanyagolgató, hogy a teherforgalom egy része már most elkerüli a várost, különösen azok a kamionok, amelyek a Petei határátkelő felé haladnak a Károlyi út irányából.

Városi és megyei elöljárók a nemrég megtartott átadáson | Fotók: Szatmárnémeti polgármesteri hivatala

Az útvonalnak a szatmáriak számára legfontosabb része a közel 650 méter hosszúságú híd, amely jelentősen tehermentesíti a másik két átkelőhelyet a Szamoson.

Ugyan a körgyűrű megvalósíthatósági tanulmánya már 2006-ban elkészült, az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaságnak (CNAIR) az áfa nélkül is 68 millió euró értékű beruházását csak 2015-ben sikerült elindítania. A kisajátítási procedúra, az ilyenkor előírt ásatások elvégzése és a pénzhiány viszont jelentősen lassította a megvalósítást.

Az utóbbi időszakban viszont jó ütemben haladt a munkálatokat végző az Itinera SPA, a Collini Lavori SPA és a Via Design SRL által alkotott konzorcium, és ugyan a nagyjából 20 kilométeres útból egy 3,8 kilométeres részt adtak át, hamarosan hosszabb vonalon is bejárható lesz az elkerülőút.

Altfatter Tamás, Szatmár megye prefektusa szerit decemberben egy újabb szakasz, a jövő év tavaszán pedig elvileg a teljes útvonal járható lesz.

Az elkerülőút egyébként a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér közeléből, a Zilah és Kolozsvár irányából érkező útról indul, majd a Szőkemocsárt, a Szatmárzsadány felé vezető utat, a Szatmárnémeti–Nagyvárad utat keresztezve halad Pete település. majd pedig Lázári irányába, a Gorunului utcát is keresztezve vezet el Batiz bejáratának a közeléig, ahol a Nagybánya felé vezető országútba csatlakozik.

„Szatmárnémeti útjai túlterheltek, különösen a hidakon nehéz átkelni csúcsidőben, az egyre több a gépjármű miatt. Az elkerülőúttal most egy újabb hídon lehet átkelni a várost kettészelő Szamoson, jelen pillanatban épül még egy, amely tovább csökkenti az évtizedek óta álló Golescu és Decebal hidak terhelését. Hamarosan kezdődik egy gyalogos- és kerékpáros híd építése is, amelynek tervezését a Szatmárnémeti Shopping City pláza finanszírozza, ugyanis az a város új központjából a bevásárlóközponthoz vezet majd, a Szamoson át” – nyilatkozta a Maszolnak Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

Az átadott elkerülőút-szakaszon a megnyitása óta már volt kisebb közlekedési baleset is, október 30-án pedig az építkezési területről kötött el egy erősen ittas személy egy kisteherautót. Az sem zavarta, hogy nincs jogosítványa, az egyik heyi hírportál szerint bátorságát a leheletében kimutatott 0,71 mg/liter alkohol-koncentráció is táplálta. Szerencsére néhány száz méter megtétele után le is fülelték a rendőrök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?