Csaknem száz baba született a vártnál korábban a csíkszeredai kórházban ebben az esztendőben

Ebben az évben 91, tavaly pedig összesen 123 koraszülött jött világra a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A koraszülöttek világnapján megajándékozták az újszülött-gyógyászati és a szülészeti osztályon lévő kisbabákat és kismamákat.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban szerdán, a koraszülöttek világnapja alkalmából több támogató cég jóvoltából ajándékcsomagot adtak át minden, az újszülött-gyógyászati és a szülészeti-osztályon lévő kisbaba és kismama számára.Az újszülött-gyógyászati osztály csapata osztotta ki az ajándékokat. | Fotók: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

A november 17-ei világnapról megemlékezve az intézmény közösségi oldalán bemutatta az újszülött-gyógyászati osztály ezévi tevékenységének néhány meghatározó pillanatát is. A kórház ezen kívül beszámolt a koraszülöttek minél korszerűbb és bababarátabb ellátása érdekében eddig tett lépésekről.

Az ünnep alkalmából a kismamák és babák ajándékcsomagban részesültek. „Nincsen ünnep lufik nélkül, és az ünnepi torta sem maradhat el. A Mentéstek meg a Gyermekeket (Salvați Copiii) Alapítvány jóvoltából minden kismama babaápolási termékeket tartalmazó ajándékcsomagban részesült. Hálásan köszönjük a támogatóinknak, akik nemcsak most, hanem egész évben segítenek minket!” – olvashattuk a kórház beszámolójában.

Az újszülött-gyógyászati osztály munkaközössége köszönetet mondott a szülőknek, vállalkozásoknak, akik hozzájárulásaikkal szebbé és kényelmesebbé tették az osztály munkáját.

A világnap alkalmából este a koraszülötteket, a koraszülöttek melletti kiállást jelképező lila színnel világították meg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi főépületét.

A lila a bátorítás, együttérzés színe, mi is így, ezzel a színnel fejezzük ki együttérzésünket, és bátorítjuk a korababákat és családjaikat - mondta szerdán este, a díszkivilágítás bekapcsolása előtt az összegyűlt koraszülötteknek, családjaiknak, kórházi alkalmazottaknak dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.
 
Dr. Füstös Annamária, az újszülöttgyógyászati osztály főorvosa arról beszélt, hogy a koraszülöttség önmagában nem betegség, hanem egy állapot. "Egy kihívás, amelyre nem lehet felkészülni, legtöbbször előre nem látható. A babát váró családok érett, egészséges kisbaba megszületésére készülnek, aki pár nap után már az otthoni kiságyban alszik, mint egy kisangyal. Világszinten tízből egy esetben azonban a kicsi sokkal hamarabb, még a 37. várandóssági hét előtt megszületik" - vázolta fel.
 
Mint kiemelte, ezen a napon ezeket a piciket ünnepeltük. "És a családjaikat. Az édesanyákat, akik napokat, heteket töltöttek az újszülött intenzív terápián lévő babájuk mellett, minden nap reménykedve, hogy nem kapnak rossz hírt a babájuk kezelőorvosától. Az édesapákat, akik otthon tartották a frontot, aggódva a kicsiért, akit még talán csak fényképről láthattak és a társukért, aki élete legnehezebb periódusát éli. A nagyszülőket, rokonokat, ismerősöket, akik csendben aggódtak, bíztak, imádkoztak, hogy minden rendben legyen" - sorolta fel az orvos. Hozzátette, fontos, hogy a kismamák rendszeresen járjanak várandósgondozásra, hogy időben észlelni lehessen a veszélyeket, lehetőleg sikerüljön megelőzni a bajt és egészséges, érett kisbabák szülessenek családjaik legnagyobb örömére.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?