Speciális orvosi eszközökkel gazdagodott a nagyváradi kórház újszülöttgyógyászata

Szállítható inkubátorral és háromszondás ekográf készülékkel bővült a nagyváradi szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülött osztálya. A berendezéseket a Salvaţi Copiii România Egyesület adományozta a kórháznak.

A koraszülött babák testhőmérséklete gyorsan csökken, ezért fontos, hogy a szülőszobából akár a kórterembe, akár az intenzív osztályra inkubátorban vigyék őket, magyarázta szerdán dr. Radu Galiş, az újszülött osztály vezetője, aki Gabriela Alexandrescu, az egyesület ügyvezető elnöke és Amalia Năstase, a jótékonysági kampány nagykövete társaságában mutatta be a két, összesen 47 ezer euró értékű berendezést.

Az orvos elmondta: a nagyváradi szülészet az úgynevezett harmadik besorolásba tartozik, nemcsak Bihar, hanem Szatmár megyét is kiszolgálja, de volt rá példa, hogy Kolozs, Szeben vagy Fehér megyéből is hoztak ide babákat, ha ott nem volt számukra hely.

„Nagyváradon október végéig 2700 baba született, közülük 296-an voltak koraszülöttek, s közülük több baba is egy kilogramm alatti súllyal született” – mondta dr. Radu Galiş, aki a szállítóinkubátor szerepe mellett arról is beszélt: az új ultrahangos berendezéssel mellkasi, hasi és koponyaultrahangot is tudnak végezni a kicsiken. Hozzátette, hogy bár az elmúlt években is fejlesztették az újszülött osztályt, voltak olyan berendezéseik, amelyeket még 2004-ben állítottak munkába.

Támogatnak, és támogatást kérnek

Míg a gyerekhalandóság európai átlaga 3,5 százalék, addig Romániában – bár csökkent az elmúlt években – 6,2 százalékos ez az arány. Mintegy 1200 gyermek hal meg évente, akiknek 30 százaléka jobb körülmények között megmenthető lett volna, mondta Gabriela Alexandrescu.

Bihar megyében az országosnál valamivel magasabb, 7,4 százalék ez az arány. A harminc éve működő Salvaţi Copiii România Egyesületnek több éves kapcsolata van Nagyváraddal, de országszerte segítik a kórházak működését. Idén, a világjárvány alatt 56 kórházat és 79 családorvosi rendelőt láttak el orvosi műszerekkel és berendezésekkel, s ezt a munkát folytatnák év végéig.

Amalia Năstase elmondta, hogy terveik szerint körülbelül 340 ezer euró értékű felszerelést vinnének intenzív és újszülött osztályokra többek között Maros, Arad és Hunyad megyei kórházakba is. A magánszemélyek adományai mellett most a cégektől kérik, hogy december 31-éig ajánlják fel profitadójuk 20 százalékát az egyesület javára, hogy folytathassák egészségügyi vagy éppen nevelési kampányaikat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?