Lilába öltözött a csíkszeredai kórház a koraszülöttek napján

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, a hagyományokat követve, idén is megemlékeztek a koraszülöttek világnapjáról. Több hasznos és figyelmes felajánlást kapott az intézmény a világnap kapcsán. Világszinten körülbelül minden tizedik baba koraszülött, 2011 óta november 17-én tiszteletükre lilába öltöznek az egészségügyi intézmények.

A járványhelyzet miatt ebben az évben az eddigiektől eltérően szervezték meg a koraszülöttek világnapját a csíkszeredai kórházban. Virtuális találkozóra hívták a korababákat és családjaikat. Egy előzetes felhívásra válaszolva a szülők fotókat küldtek be koraszülött gyermekeikről és röviden leírták történetüket. A babafotókból készült montázsokat közzétették a kórház Facebook-oldalán.

A kórház szülészeti és újszülöttgyógyászati osztálya lilába öltözött a keddi világnap alkalmából, lufik és a babák fotóiból készített nagyméretű plakát került ki az osztály előterébe. A szülészeti osztályon lévő kismamák és újszülöttek ajándékokat kaptak: különféle finomságokat tartalmazó élelmiszercsomagot és babaápolási termékeket osztottak ki a kórtermekben az osztály orvosai és a kórház vezetősége.

Az újszülöttgyógyászati osztály ismét kapott a koraszülötteket segítő horgolt polipokat, a világnapra ezúttal 30 koripot küldtek. Egy másik cég pici nadrágokat, bodykat és lufikat adott, emellett pedig két, híres koraszülötteket bemutató plakátot is küldött. Egy civil szervezet 500 csomagot küldött, amelyek babaápoló készítményeket és higiéniai termékeket tartalmaznak, és amelyeket a következő időszakban a kismamák kapnak meg.

A koraszülöttek tiszteletére kora este lila fénnyel világították meg a kórház épületét. Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke élőben jelentkezett be a helyszínről.

A kórházban kedden is született koraszülött baba, az 1340 grammal, 30-ik hétre világra jött csecsemőt továbbszállították Marosvásárhelyre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban azokat a koraszülötteket látják el, akik 1500 gramm fölött és 32-ik hét után jönnek a világra. Az intézményben  2020. január elseje és október 31-e között 1160 baba született, közülük 97-en koraszülöttek (8.44 százalék). Összehasonlításként, 2019. január elseje és október 31-e között 1084 baba jött világra, közülük 86 koraszülött (7.93 százalékuk). Világszinten körülbelül minden tizedik baba koraszülött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?