Bővült a csíkszeredai kórház radiológiai eszköztára

Az elmúlt két évben mintegy húsz millió lej értékű orvosi képalkotói felszereléssel bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház eszköztára. A fejlesztésekről a radiológia nemzetközi napja alkalmából számolt be a kórház vezetősége. A beruházások legfontosabb célja, hogy Hargita megyéből ne kelljen máshová utazni a vizsgálatok, kezelések érdekében.

Jelentősen bővült a csíkszeredai kórház orvosi képalkotási eszközeinek tárháza az elmúlt két évben: mágneses rezonanciás készülék, performáns CT, digitális röntgengépek, mobil röntgengépek, ekográfok, mammográf kerültek és kerülnek a modern diagnosztika szolgálatába. A beszerzéseket és a gépek felszerelését az Egészségügyi Minisztérium révén a központi költségvetésből, a megyei önkormányzat finanszírozásával és saját forrásból végezték – vezette fel a hétfői sajtóeseményt dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. 

2019-ben és 2020-ban mostanig összesen 17 401 212 lej értékű imagisztikai eszközt vettek használatba a kórház osztályain, ezeket a gépeket az Egészségügyi Minisztérium, Hargita Megye Tanácsa és a kórház finanszírozta. Ezeken túl beszerelés előtt áll egy 1,5 millió lej értékű mammográf készülék és beszerzési folyamatban van egy 1,65 millió lej értékű röntgenkészülék is. Világbanki támogatásból vásárolta továbbá a minisztérium a kórház számára a mágneses rezonancia készüléket, a 3 147 251 lej értékű berendezést idén nyáron helyezték üzembe a kórházban – hangzott el.

 „Az orvosi imagisztika területén beérni látszik a kórház fejlesztésére elindított tíz éves stratégiánk. Köszönet a kórház személyzetének, hogy ösztönzésünkre tudtak nagyot álmodni és végig tudták vinni ezeket a terveket. Az egyik legfontosabb célunk, hogy a megyéből ne kelljen kivizsgálásra, kezelésért máshová utazni, itthon kapják meg ezeket a térség lakói. Köszönöm az RMDSZ parlamenti csapatának, hogy az utóbbi két évben kormányzati pénzt is kaptunk ezekhez a fejlesztésekhez és reméljük, hogy segítségükkel ezt a következő években is tudjuk folytatni, hisz a terveink készen vannak és most már csak pénzt kell hozzárendelni ezekhez” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Tánczos Barna, az RMDSZ csíki szenátora úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy a csíkszeredai kórház fejlesztése sikertörténet és ez még akkor is kijelenthető, ha tudjuk, hogy még nem a folyamat végén, hanem a közepén tartanak.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, aki korábban képviselőként segítette a kórház fejlesztését, elmondta: Csíkszereda számára létfontosságú, hogy a megyei kórház teljes kapacitással és magas szintű orvosi ellátással tudjon működni.  

„Ez a városfejlesztési céljainkat is egyértelműen szolgálja. Az itt zajló szakmai munka és az itt foglalkoztatott munkaközösség a városi életnek is mozgatórugója. Eltökéltek vagyunk, hogy a következőkben minden olyan fejlesztésnél, ahol szükség van a város partnerségére, ott leszünk a megyei önkormányzat mellett, és amennyiben a parlamenti képviselet kéri, hogy az előterjesztésekben segítsünk, meg fogjuk tenni. Sem Csíkszereda, sem Hargita megye nem tud fejlődni akkor, ha a terveinkhez rendelnek hozzá jó parlamenti munkát” – emelte ki a polgármester.

Hajdú Gábor, az RMDSz képviselőjelöltje azt mondta, a világjárvány körülményei közepette minden szem az egészségügyre irányul. „Hargita megye nem lehet sikeres, ha a lakosság nem kap színvonalas egészségügyi szolgáltatásokat. Ezt évekkel ezelőtt felismerte a kórház és a megyei tanács vezetősége, és következetes munkával építette a megyei egészségügyi rendszert, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat. Parlamenti csoportunk tagjaként egyik prioritásom lesz ezen fejlesztések további segítése, követése és az egészségügyi törvénykezés hatékonnyá tétele” – fogalmazott a képviselőjelölt.

(Borítókép: modern CT-berendezés a csíkszeredai kórházban | Fotó: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?