Nagyvárad: folytatni kell a régészeti feltárást a parkolóház helyén

Az más biztos, hogy a parkolóházat a tervezettnél később fogják átadni.

Februárban kezdték el a régészek a nagyváradi vár előtt építendő park and ride típusú parkolóház területének feltárást, ahol emberi csontokra és falmaradványokra bukkantak. Akkor azt feltételezték, hogy az egykori Péntekhely, a középkori Várad központjának nyomaira bukkantak, a munkaterület egyébként Péntekhely néven szerepel az Országos Archeológiai Jegyzékben is.

Időközben kiderült, hogy az Országos Régészeti Bizottság szerint a lelőhelyen nem végeztek elengedő feltárást, így elutasította az annak nyomán készített jelentést, és kikötötte, hogy szinte a teljes lelőhelyet, azaz a terület 90 százalékát fel kell tárni. Az ásatásokat vezető Doru Martának, a Körösvidéki Múzeum archeológusa az erdon.ro portálnak azt nyilatkozta, hogy a munka kezdete óta mintegy 2 300 négyzetmétert tártak fel a lelőhelyből, de ezt a munkát folytatni kell, s az ásatás költségeit az önkormányzat fedezi majd.

Azt egyelőre nem tudni, mennyi időt vesz igénybe a további területek feltárása, de az biztosnak látszik, a parkolóház december 1-jére tervezett átadása késni fog. Az eredeti terv szerint a területre egy 6 457 négyzetméteres föld alatti parkolóházat terveztek, melyben 277 parkolóhelyet alakítottak volna ki, ezekből hatot-hatot mozgássérülteknek és elektromos autóknak, kilencet pedig motorkerékpároknak tartanak fenn. A kivitelezési szerződést tavaly novemberben írta alá az Erbașu Rt. és Simbac Rt., a munkálat értéke áfa nélkül 24,2 millió lej.

(Nyitókép: Pengő Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?