Pálosan szép az élet – Vándorkiállítás Nagyváradtól a Partiumon és Erdélyen át Temesvárig

Nagyváradon a Barátok temploma mellett csütörtökön 20 óráig állomásozik a „pálosbusz”, amelyben az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend történetével, alkotóival, tevékenységével – és itt a rend váradi kötődéseivel – is megismerkedhetnek az érdeklődők a Pálosan szép az élet! című vándorkiállításon.

Nagyváradon Moldován Gellért Lajos vezeti végig az érdeklődőket a buszon | A szerző felvételei

A Pálos rend történetét bemutató vándorkiállítás első partiumi és erdélyi állomása Nagyvárad, itt a szervező Szent László Egyesület képviseletében Moldován Gellért Lajos vezeti végig az érdeklődőket a kiállítótérré alakított autóbuszban. A kiállítás egyébként tavaly – a lehetőségekhez képest – Lengyelországot is bejárta, hiszen a Pálos szerzetesrend központja jelenleg Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, Magyarországon 1989-ben Pécsett, Budapesten, Márianosztrán és Pálosszentkúton indult újra a rend, 2014 óta pedig Hargitafürdőn is van pálos kolostor.

Boldog Özséb, a rendalapító

Az érdeklődők megismerhetik Boldog Özsébnak, a rend alapítójának életét és munkásságát, és végigvezetik őket a rend történetének fényes és viszontagságos eseményein. Hogy csak néhány érdekességet emeljünk ki, egy érintőképernyőn „végiglapoztató” a Festetics-kódex, a szépen díszített középkori magyar nyelvű kézirat a nagyvázsonyi pálos kolostorban készült 1492–1494-ben, bemutatják a pálos alkotókat és mártírokat is, például Martinuzzi Fráter Györgyöt, aki váradi püspök is volt. Látható egy tégla is, mely a rend első központjából, a klastrompusztai pálos kolostorból származik.

Végiglapoztató a Festetics-kódex

A busz Nagyváradról a kincses városba, a Kolozsvári Magyar Napokra érkezik majd meg pénteken, ott augusztus 20–22. között állomásozik, 23-án Nagybánya, 24-én Szatmárnémeti, 25-én Nagykároly, 26-27-én Gyergyószentmiklós, 28-án Szejkefürdő, 29-én Hargitafürdő, 30-án Brassó, 31-én és szeptember 1-jén pedig Temesvár következik, onnan tér majd haza a vándorkiállítás Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Kapcsolódók

Kimaradt?