Debreceni virágkocsikkal és különleges süteményekkel ünnepelnek Bihar megyében

Többen is készülnek valamilyen módon augusztus 20-a után megünnepelni Szent István és az államalapítás ünnepét Nagyváradon és Bihar megyében: virágkocsik vonulnak majd több településen és megemlékeznek ifj. Rimanóczy Kálmánról és ünnepi sütemények is készülnek.

Többéves hagyomány Nagyváradon, és néhány éve a megye más, Váradhoz közeli településein is, hogy az augusztus 20-i Debreceni Virágkarnevál után néhány virágkocsit áthoznak a határon. Először 2005-ben, a Nyitott ablak Európára című rendezvény keretében láthattuk a kompozíciókat végigvonulni Nagyvárad utcáin, ám időközben a politikai változásokat a rendezvény is megszenvedte, például 2019-ben, mikor táncosokat nem engedtek fel a színpadra.

Fotó: Bauman Dieter-Gergő

A nagyváradi programokat még nem közölték, de az biztos, hogy a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületének (APTOR) eseménynaptárában augusztus 20–22. között 80 ezer lejes költségvetéssel szerepelnek a Magyar Kulturális Napok, illetve néhány címszó: koncertek, kulturális programok és a virágkocsik. A nagyváradi programról Borsi Imre Lóránt, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető alelnöke sem tudott részleteket, ő Szilágyi Zoltán bihari polgármester társaságában csütörtökön ismertette a vidéki rendezvények programját.

Ami biztos, hogy három virágkocsit láthatnak majd az érdeklődők. A Szent Koronát ábrázoló kompozíció mellett egy, a csodaszarvas történetét feldolgozó alkotást is, ezen a csodaszarvas Nimród és két fia, Hunor és Magor is látható, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum kompozíciója, amelyet a tudást jelképező baglyok díszítenek – tudtuk meg Borsi Imre Lóránttól.

Idén is sok településre eljutnak a virágkocsik

A vidéki programokat szervező Partium Alapítvány amelynek képviselői a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.-vel bérleti szerződést írtak alá és az RMDSZ megyei szervezetének képviselői, augusztus 21-én, szombaton este veszik át a három virágkocsit az APTOR-tól, majd azok Bihar községben egy zárt udvaron „éjszakáznak”, ahol locsolással frissítik a kompozíciókat.

Fotó: Bauman Dieter-Gergő

„Különböző útvonalakat választunk, első évben Bihardiószegig mentek a virágkocsik, majd a következő évben Székelyhídig, az ottani határátkelőnél mentek vissza Debrecenbe, legutóbb pedig Mihályfalván is láthattak őket. Most egy kicsit módosítottunk az útvonalon, a virágkocsikat 21-én este átveszik a szervezőktől, és Biharra szállítják, majd 22-én, vasárnap reggel 8.30 órakor indul el a karaván Biharról” – mondta Borsi Imre Lóránt, aki a további útvonalat is imertette.

E szerint 9 órakor a paptamási polgármesteri hivatal, 10-kor a biharfélegyházi községháza, 11-kor Bihardiószegen a kastély előtt, 12-kor Kágyán, a nagy kanyarban, 12.30-kor Csokalyon, a Fényes-kúria előtt, majd 13 órakor Székelyhídon, a központi parknál láthatják a kocsikat. A következő állomás 14 órakor a hegyköszentmiklósi kultúrház, 15 órakor a szentjobbi lakodalmas ház, 16 órakor a szalárdi polgármesteri hivatal, majd Jákóhodoson keresztül halad a mentet, s a tervek szerint 18 órakor megérkeznek a bihari körforgalomhoz.

Onnan majd huszárok vezetik a menetet a földvárig, a műsort Varga Friderika (Mystique mazsorettcsoport) koordinálja. Fellép majd a székelyhídi Tini Dance, a bihari néptánccsoport, a paptamási Odyssey mazsorettcsoport, a micskei Görböc néptáncegyüttes, 21.30 órától pedig egy sztárvendég, Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas magyar színész, énekes, előadóművész.

Rimanóczy-szelet: főhajtás a építész előtt

Első alkalommal 2019-ben hirdették meg Nagyvárad ünnepi süteményét, a nagyváradi szecessziós desszertet szintén az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából mutatták be, azon a Stern-palota díszítőelemeit használták fel, tavaly sajnos a világjárvány miatt nem volt hasonló akció – idézte fel Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke. Ők a Fan Ice Cukrászdával és az Összefogás Nagyváradért egyesülettel közösen szervezik meg az idei programokat.

Fotó: Bíró Norbert

Az idei ünnepi süti a Rimanóczy-szelet, ráadásként a cukrászda elkészítette az idei nagyváradi szecessziós desszertet: a Moskovits-palota díszítőelemei ihlették Ludescher Gabriellát és cukrászát, akik ráadásként cukorból elkészítették a Moskovits-palota makettjét is, ezt az egész ünnepi hétvégén megtekinthetik az érdeklődők.

A Rimanóczy-szelet idén könnyed, túrókrémes, mascarponés, mazsolás, tejszínhabbal rumba áztatott mazsolával készült szelet, a szecessziós desszert jellemzői pedig a könnyű csokikrém, a savanyú meggy – árulta el Ludesher Gabriella (mindkettő nagyon ízletes – szerk. megj.). Augusztus 20-a hétvégéjén, csütörtöktől hétfőig kedvezményes áron, 7,90 lejért kapható a két ünnepi sütemény.

Fotó: Bíró Norbert

Augusztus 22-én, vasárnap 18 órától közös főhajtásra várják a váradiakat ifj. Rimanóczy szobrához, és kérik, akinek nem megfelelő az időpont, de arra jár, egy szál virággal fejezze ki tiszteletét az előtt az építész előtt, aki édesapjával megálmodta és létrehozta a város jelenlegi arculatát – mondta Pető Dalma.

A március 15-én megszervezett forradalmi sütemények hétvégéje is roppant sikeres volt, így a két egyesület és a cukrászda képviselői úgy döntöttek, hogy évente a két ünnepi alkalomkor süteménnyel, desszerttel kicsit másként is megemlékeznek a jeles napokról. Somogyi Orsolya és Vad Enikő, az Összefogás Nagyváradért Egyesület elnöke és alelnöke volt még jelen, előbbi annyi tett hozzá hogy tavaly Rimanóczy Ildikó verseskötetét adtak ki, s idén újra pályáztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?