Patthelyzet: továbbra sincs új hivatásos román néptáncegyüttes Biharban

Továbbra sem sikerült megoldást találni a nagyváradi Crişana Néptáncegyüttesnek és tagjainak sorsára: a hétfői megyei tanácsülésen sem sikerült létrehozni a Ţara Crişurilor néptáncegyüttest.

Mint arról beszámoltunk, a Bihar megyei kulturális intézmények „átszervezésének” legutóbbi lépésénél patthelyzet alakult ki a megyei önkormányzatban. A múltban a Regina Maria Színház keretében működő Crişana Néptáncegyüttes megszüntetéséhez ugyanis elég volt a nemzeti liberális párti tanácstagok szavazata, a Ţara Crişurilor Néptáncegyüttes létrehozásához a Bihar Megyei Kulturális Központ keretében azonban kétharmados többségre lett volna szükség. Forrás: Bihar megyei tanács sajtószolgálata

A tanácsülés első napirendi pontja az új entitás létrehozása lett volna, azonban elsőként Felix Cozma, a szociáldemokraták frakcióvezetője kérte Ilie Bolojan tanácselnöktől, hogy vonják vissza a Crişana Néptáncegyüttes megszüntetéséről szóló határozatot, azonban ez nem történt meg, mivel a tanácselnök szerint ehhez szükség lett volna arra, hogy valaki ilyen értelmű határozattervezetet nyújtson be.  Polémia volt a megszüntetésről szóló határozat törvényességéről is, illetve Cozma szerint létezik egy PNL-RMDSZ egyezmény, melynek alapján az RMDSZ-esek megszavazhatnák a tervezetet.

Eddig sem támogatták a kulturális intézmények átszervezését, ezután sem fogják – szögezte le Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ-csoport frakcióvezetője, aki hozzátette: nem érti, milyen egyezményre hivatkozik Cozma, ilyen egyezmény ugyanis nem létezik. A frakcióvezető elmondta, hasznosabb lett volna, ha előbb az új néptáncegyüttes létrehozásáról szavaztak volna, s csak utána a megszüntetésről, s hangsúlyozta: ha a tanácselnöknek valóban fontos az emberek sorsa, kezdeményezi a megszüntetésről szóló határozat visszavonását.

Ilie Bolojan a jól megszokott paneleket ismételte el a kulturális átszervezések kapcsán, miszerint annak ellenére is minden remekül működik, hatékonyságra és az adminisztratív költségek csökkentésére hivatkozott. Mint mondta, elkészült egy felmérés a nagyváradiak és bihariak kulturális igényeiről, amely a megye kulturális stratégiájának alapja lesz. A két másik frakció tagjait azonban nem sikerült meggyőznie, így az új néptáncegyüttes létrehozataláról szóló tervezet ismét elbukott.

Ami a tanácselnök által említett kulturális stratégiát illeti, annak meglehetősen gyorsan kell elkészülnie. Augusztus 5-én ugyanis megszavaztak egy együttműködést a megyei tanács és a Nemzeti Kulturális Kutató- és Képzőintézet (Institutul National pentru Cercetare și formare Culturală) között. Utóbbinak meglehetősen szűkre szabott az ideje: szeptember 30-ig kell elkészítenie a megyei kulturális fogyasztásról szóló tanulmányt, szeptember végéig el kell készítenie a megyei kulturális stratégia első változatát, november 5-éig pedig be kell nyújtani a 2021–2027 között alkalmazandó kulturális stratégia végső változatát is.

A megyei önkormányzat a szükséges adatok szolgáltatását vállalta, illetve azt, hogy elemzi a kulturális stratégia első változatát, és szeptember 30-áig véleményezi azt. Mivel a stratégia első változatának benyújtására nem szabtak meg pontos határidőt, nyitott kérdés, hogy mennyi idő is marad elemzésre, továbbá az sem derül ki az egyezményből, hogy konkrétan milyen módon mérik fel a bihari kultúrafogyasztók igényeit, figyelembe veszik-e például a sokat hangoztatott nemzetiségi arányokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?