Folytatják a nagyváradi kulturális intézmények „átszervezését”

Augusztus 15. után rendkívüli tanácsülést tart a Bihar megyei önkormányzat képviselőtestülete: a tanácskozás napirendjén a Crişana Néptáncegyüttes további sorsa is szerepel.

A hónap elején megtartott ülésén folytatta volna a kulturális intézmények átszervezését a Bihar megyei önkormányzat, ám nem várt helyzet állt elő: a nemzeti liberális párti (PNL) tanácstagok megszavazták ugyan a Regina Maria Színház keretében működő néptáncegyüttes megszüntetését, azonban az a határozat, amellyel egy Ţara Crişurilor nevű népi együttest létrehoztak volna a Bihar Megyei Kulturális Központ keretében, nem kapta meg a szükséges szavazatszámot.A néptáncegyüttest megszüntették | Fotó: A Crişana Facebook-oldala

A Bihar Megyei Kulturális Központ egyébként maga is a téli összevonások „szüleménye”, a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a Hagyományos Kultúra Népszerűsítő Központ „kényszerházasságából” született.

A román néptáncegyüttes megszüntetéséhez elegendő volt az egyszerű többség, azonban a kulturális központon belül az új társulat létrehozásához szükség lett volna az RMDSZ vagy a PSD önkormányzati képviselőinek voksára, ők azonban egyik átszervezést sem szavazták meg. Az ülés végén Ilie Bolojan tanácselnök bejelentette a rendkívüli ülést, mondván, hogy ha a tanácsosokat érdekli az ott dolgozók sorsa, akkor adjanak nekik egy új esélyt. Erre Borsi Imre Lóránt RMDSZ-es frakcióvezető azzal replikázott, hogy az állások megszüntetését a PNL szavazta meg, ők ennek is ellene voksoltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az idő mindeközben telik, az egyelőre érvényes határozat szerint szeptember elsejétől megszüntetik a néptáncegyüttest, az új, egyébként meghatározott idejű szerződéseket kínáló részleget azonban nem sikerült létrehozni.

Az RMDSZ-frakció álláspontja változatlan. Ahogy a kezdetektől tettük, most is ellenezzük a kulturális intézmények átszervezését. Eddig egyetlen átszervezést sem támogattunk ” – mondta a Maszol megkeresésére Borsi Imre Lóránt, aki azt is hozzátettette: ha a helyzetet valóban meg akarják oldani, akkor lehetőség van az előző határozat visszavonására. A frakcióvezető azt is hozzátette: lehetőség lett volna előbb az új struktúra létrehozásáról szavazni, s csak azután szüntetni meg a munkahelyeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?