Összevonják a Körösvidéki Múzeumot és a nagyváradi városi közgyűjteményt

Az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményével rendelkező Körösvidéki Múzeumot egybeolvasztják a nagyváradi városi és vártörténeti múzeummal, és egy közös, de teljesen új entitásként működik majd tovább július 1-jétől. A megvalósítás előtt álló tervről Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök és Florin Birta nagyváradi polgármester számolt be legutóbbi közös sajtótájékoztatóján.

A múzeum-összevonásról a sajtónak is elküldött részletes dokumentumból kiderül, a leendő új struktúra a Bihar megyei tanács alárendeltségében működik majd tovább, ennek adminisztratív részlege a Körösvidéki Múzeum mai székhelyén, a volt magyar királyi hadapródiskolában működik majd. Arról egyelőre nem esett szó, hogy a Körösvidéki, valamint a hivatalosan Nagyváradi Városi és Vártörténeti Múzeum – Kulturális Központ nevű öszvérintézmény vezetőségeinek összefésülését miképpen képzeli el a fenntartó.

A tervek szerint az akkreditációs gondoktól és belső botrányoktól, korrupciós ügyektől hangos városi múzeum gyűjteményének és helyiségeinek használatát, kezelését és kiállítását átveszi a Körösvidéki Múzeum, de ezeknek a tulajdonjoga Nagyvárad városánál marad.

A Körösvidéki Múzeum új székhelye az egykori magyar királyi hadapródiskolában | A szerző felvétele

A két közgyűjtemény adminisztratív összeolvasztására csak azután kerülhet majd sor, hogy mind a megyei, mind a nagyváradi képviselő-testület határozatot fogad el a fúzióról. Az azonban nem is kérdéses, hogy a döntéshozó testületek megszavazzák-e majd ezeket a határozattervezeteket, ugyanis mind a megyei, mind a városi tanácsban többségben vannak a liberálisok, akiknek a két Bihar megyei képviselője most előállt a múzeumegyesítési tervezettel.

A megyei, illetve regionális jelentőségű Körösvidéki Múzeum és a városi közgyűjtemény összevonásának forgatókönyve szerint a váradi és a megyei önkormányzatok együttműködési megállapodást fogadnak el, majd létrehozzák azt az öttagú bizottságot (ebbe három tagot a megyei tanácselnök, kettőt a nagyváradi polgármester jelöl majd), amely felméri a múzeumok gyűjteményét, illetve azokat az ingatlanokat, amelyekben ezek működnek és amiket használni fognak a fúziót követően. Ugyanennek a bizottságnak lesz a feladata az egyesítés jogi formáinak a feltárása, a szerkezeti felépítésre vonatkozó javaslat összeállítása és az új struktúra finanszírozási lehetőségeinek a megállapítása.

A két helyhatóság már májusban a képviselő-testületek elé terjesztené a fúzióról szóló határozattervezeteket, és júniusban már meg is kezdenék az átszervezést, költözést, hogy július 1-jétől megkezdhesse működését az új megyei múzeum.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?