Hamarosan befejezik a Körösvidéki Múzeum 2006-ban kezdődött felújítását

Folyik a munka a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban, ahol ma tartották meg a Román–magyar határon átívelő képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című ROHU-446 projekt nyitókonferenciáját.

Végéhez közeledik a Körösvidéki Múzeum felújítása, ezzel egy 2006-ban elkezdődött folyamat fejeződik be, mondta Aurel Chiriac, a múzeum menedzsere, aki a terveket készítő Cristian Puşcaş-sal és a tanácsadó vállalkozás képviselőivel, Angela Coita-val és Dacian Coita-val beszélt a projektről.

A Körösvidéki Múzeum második emeletén a művészeti és történelmi állandó kiállítások kapnak helyet, a harmadik emelet a néprajzi részlegé lesz a munkálatok végén, hangzott el. A projektvezető partnere a Debreceni Polgármesteri Hivatal, a debreceni Csokonai Színház, Nagyváradon pedig a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat, bár utóbbiról nem tudni, hogyan vehet részt esetleg a projektben a továbbiakban.

Debrecenben a Latinovits Színház építését fejezik be (a vezető partner valamivel több, mint ötmillió eurót, a Csokonai színház 475,6 ezer eurót kapott erre a célra), a múzeum két emeletének befejezésére 2,3 millió euró jut, míg a Várad folyóirat a várad-velencei kultúrház felújítását végzi 571,9 ezer euróból.

A múzeum második emeletén egyébként idén májusban kezdték el, és jövő májusban kell befejezniük a kiállítóterek kialakítását, a teljes projekt 2022-ben zárul majd. A múzeumigazgató azt is elmondta: októberi újranyitásuk óta a járványhelyet ellenére is közel tízezer látogatója volt a közgyűjteménynek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?