Maros megye: megnyíltak a koronavírusos páciensek állapotát felmérő járóbeteg-központok

Maros megyében hét járóbeteg-központban jelentkezhetnek a koronavírussal megfertőződött betegek az állapotuk felmérése érdekében.

A központokba csak a közepesen súlyos tünetekkel rendelkező koronavírusfertőzött páciensek kerülhetnek be, valamint az olyan fertőzöttek, akiknek valamilyen formájú társbetegségük is van, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, légúti betegség, elhízás vagy cukorbetegség. Maros megyében jelenleg hét ilyen kiértékelő központ működik, ebből öt kórházban. Három központ Marosvásárhelyen van – a fertőző és tüdőgyógyászati klinikákon, a Maros Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházon belül –, a többi pedig a szászrégeni, a segesvári, a dicsőszentmártoni, valamint a marosludasi kórházban működik.

Illusztráció forrása: Adobe Stock

Az Egészségügyi Minisztérium interaktív platformján azonban még nem lehet megtalálni ezeket, valószínűleg előtte el kell hárítani egy technikai problémát – tájékoztatott a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. Az intézmény közleménye szerint a központok listáját közzéteszik a www.aspms.ro című weboldalon is.

„A központokba való jelentkezés regisztráció alapján lehetséges – nyilatkozta megkeresésünkre Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint mondta, mind a marosvásárhelyi, mind a megye más központjaiban is megindult a tevékenység. A háziorvosi küldőpapírral az igazolt koronavírusos betegek jelentkezhetnek a központokba, ahol szakemberek végzik el kiértékelésüket, majd ha szükséges, beutalják a beteget. Ha a páciens állapota nem súlyos, és a kivizsgálást végző orvosok is úgy ítélik meg, a beteget hazaküldik és ebben az esetben otthoni ellátásban részesül a háziorvos felügyelete mellett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kilenc egészségügyi szolgáltatás lesz elérhető a lakosság számára – közölte Manuel Butiulcă, a Maros Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke. Hozzátette, az egészségügyi szolgáltatások értéke 200 és 676 lej közötti összegeket fedez. Ezek a szolgáltatások orvosi vizsgálatokat, CT-vizsgálatokat, gyógyszerek biztosítását jelentik. A koronavírussal fertőzött beteget hivatalosan egy napra kell beutalják, a kivizsgálás időtartama azonban egy és négy óra között lehet, de akár négy óránál tovább is tarthat, attól függően, hogy mennyire zsúfolt a járóbeteg-értékelő központ.

A SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegek beutaló nélkül is bekerülhetnek ezekbe a központokba, de a fertőzés igazolására antigén gyorsteszt vagy PCR-teszt szükséges. A kórházi kezelés ingyenes, függetlenül attól, hogy a beteg rendelkezik-e egészségbiztosítással vagy sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?