Maros megyében eddig 100 ezer gyorstesztet osztottak ki a tanintézményeknek

Csütörtökön újabb 87 ezer nyálteszt érkezett Maros megyébe, amelyeket pénteken osztanak szét az iskolákban – tájékoztatott a Maros Megyei Főtanfelügyelőség.

 „A vizsgálat elvégzésének módja minden iskola vezetésének önálló döntése marad. A legtöbb iskola úgy döntött, hogy a tesztelést a szülőknek kell elvégezniük, majd az eredményt e-mailben vagy nyomtatott formában kell elküldeniük a tanintézménynek. Ha a diákot az iskolában tesztelik, a vizsgálatot egészségügyi szakember, az iskolaorvos vagy más, erre képesített személy végzi. A tesztelést az órák kezdete előtt kell elvégezni minden hétfőn és csütörtökön. A tesztelés a tanteremben zajlik az arra felkészített személyek segítségével”– jelentette ki a helyi sajtónak Camelia Irimie-Matei, a tanfelügyelőség szóvivője.

Abban az esetben, ha gyorsteszt pozitív, azt antigén- vagy RT-PCR-teszttel kell azt megerősíteni. Az egészségügyi szakembernek vagy iskolaorvosnak kötelessége értesíteni a szülőket vagy a gyerek törvényes gyámját, majd a gyereket el kell különíteni az iskola orvosi rendelőjében vagy egy erre a célra kialakított térben, ahol megfigyelés alatt marad – tette hozzá a szóvivő.

A tanügyi személyzetet kiképezik a használt tesztek összegyűjtésére, amelyek potenciálisan fertőző egészségügyi hulladéknak minősülnek. A teszteket szemeteszsákkal ellátott fedeles, pedálos kukákba dobják, majd az erre kijelölt, veszélyes hulladékot szállító cégek elviszik.

(A címlapkép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?