Megérkeztek a Maros megyei tanfelügyelőségre az első nyáltesztek

Megérkezett Maros megyébe a koronavírus kiszűrésére szolgáló nyál alapú gyorstesztek első szállítmánya. A diákok tesztelése csak a munkaszüneti napok utáni héttől kezdődik, az első teszteléseket december 6-án és 9-én végzik el – tudtuk meg Sabin Pașcan Maros megyei főtanfelügyelőtől.

„A nyáltesztek két részletben érkeznek, az első 43 ezer adag nyálteszt ma (pénteken – szerk. megj.) érkezett a tanfelügyelőséghez, ahonnan eljuttatjuk azokat tanintézményekhez. A második részletben várhatóan 144 ezer nyáltesztet kap a megye” – tájékoztatott a tanfelügyelő.

Pénteken egyébként több Maros megyei iskola igazgatótanácsa ülésezett, és megvitatták a tesztek elvégzésének mikéntjét.

„Minden tanintézmény eldönti, hogy ki végezze el a tesztet, és erről értesítik a szülőket is. Ha az iskolákban nincs elegendő humánerőforrás ehhez, akkor a teszteket a marosvásárhelyi és a régeni egészségügyi iskolák végzős diákjai is elvégezhetik, ugyanakkor más önkéntesek is csatlakozhatnak a gördülékeny tesztelés elősegítéséhez.  A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársai december 2-án tesztelés helyett a tanügyi személyzet felkészítésével foglalkoznak”– tette hozzá Sabin Pașcan.

Az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendeletében egyébként nem kötelezik a pedagógusokat a nyáltesztek elvégzésére, ám lehetőséget adnak a szülőknek erre. Ezzel szemben, ha a szülőktől eltérő személy végzi a diák tesztelését, szülői beleegyezés szükséges – tudtuk meg.

(Címlapkép: Medakit Ltd/Unsplash)

Kapcsolódók

Kimaradt?