A tanulók tesztelésének módszertanára vonatkozóan kér pontosításokat a tanügyminisztérium

Pontosítást kért az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcától a tanulók nyálból történő gyorstesztelésének módszertanát illetően.

Az oktatási tárca többek közt annak tisztázását kéri, hogy a koronavírussal fertőzött tanulók kiszűrését szolgáló nyáltesztek alkalmazhatóak-e otthon is, a szülő vagy törvényes gyám felügyelete mellett. Abban az esetben ugyanis, ha a válasz pozitív, ez nagyon gördülékennyé tenné a szűrési folyamatot és hatékonyabbá a megelőzést.

A minisztérium arra is választ kér, hogy a nyálalapú Covid-tesztek iskolai alkalmazásához feltételként szabják-e meg a szülő/gyám beleegyezését. Ehhez ugyanis a jogszabály kiegészítésére és a hozzájárulási űrlap megszerkesztésére lesz szükség. Ugyanakkor az is tisztázásra vár az oktatási minisztérium szerint, hogy a kötelező nyálteszt minden esetben alkalmazandó-e az óvodások esetében is.

A tanügyi tárca arra is kitér, hogy az országos közegészségügyi intézet szerint nincs hivatalos álláspont, amely alátámasztaná, hogy a jelenléti oktatást 60 százalékos átoltottsági küszöbhöz kell kötni. A minisztérium hivatalos véleményt vár a közegészségügyi intézettől erre a kritériumra vonatkozóan – olvasható az Agerpreshez eljuttatott közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mindezek mellett az oktatási tárca azt is kérte, hogy tájékoztassák a diákok és tanügyi személyzet teszteléséhez szükséges fogyóanyagok beszállításának határidejéről.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?