A háromszéki pedagógusok idegenkednek a nyáltesztek elvégzésétől

Elégedetlenek a Kovászna megyei pedagógusok, amiért időszakonként koronavírus-nyálteszteket kell végezniük a tanulókon. Ezek miatt a pedagógus szakszervezet is tiltakozik, mutatott rá Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő a sajtónak kifejtette: sok problémát felvet, hogy az egészségügyi minisztérium rendelkezése szerint hétfőnként és csütörtökönként nyálteszteket kell végezniük a tanulókon. Ennek gyakorlati kivitelezése nem lesz egyszerű, ezért várják, hogy tisztázódjanak a felvetett problémák.

Kiss Imre szerint egyrészt tisztázni kell, hogy a nyálteszteket reggelente, az első órákban kell-e elvégezniük, hiszen nem ugyanaz a folyamat egy nagy iskolában, ahol például 1000 mintát kell venniük, és egy kis tanintézményben, ahol 10 vagy éppen 100 tesztet kell kiosztaniuk. A másik probléma a szakiskolás diákok esetében merül fel, hiszen amikor gyakorlati óráik vannak, reggel 8-kor az őket befogadó cégek székhelyén kell jelentkezniük.Fotó: Agerpres/EPA

A háromszéki főtanfelügyelő elmondása szerint egyes pedagógusok undorítónak tartják a koronavírus-nyálteszteket, és nem szeretnének ezzel foglalkozni, mivel nem tartozik a munkaköri leírásukba. Mások amiatt elégedetlenek, hogy például egyetlen történelemórájuk van a héten egy adott osztályban, és a reggeli nyáltesztelés éppen annak a tanórának az idejére esne, sorolta az elégedetlenségeket Kiss Imre. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az egészségügyi minisztérium döntése értelmében a koronavírus-nyálteszteket hétfőnként és csütörtökönként végeznék el a tanulókon. A tesztelés az osztályteremben az egészségügyi szakszemélyzet vagy a tanintézeten belül erre kijelölt személyek feladata lenne. Ha egy gyerek gyorstesztjének eredménye pozitív lesz, el kell különíteni a többiektől, és azonnal értesíteni kell a szülőt, az iskola egészségügyi személyzetének vagy erre kijelölt alkalmazottnak pedig igényelnie kell a megyei egészségügyi igazgatóságnál a tanuló PCR-tesztelését. Ugyanakkor az iskolai nyáltesztes szűréshez a megyei egészségügyi igazgatóságoknak és a tanfelügyelőségeknek meg kell szervezniük a tanintézetek személyzetének kiképzését is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?