Mit kell tudni a nyáltesztekről? – szakértőt kérdeztünk

Nagy port kavart a napokban az egészségügyi és oktatási minisztérium nyál alapú antigén gyorstesztek iskolai alkalmazásával kapcsolatos közös rendelkezése. A teszt működéséről és alkalmazásáról dr. Domokos Melindát, a Hargita megyei iskolaorvosi hálózat koordinátorát kérdeztük.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletének értelmében heti két alkalommal fogják szűrni a diákokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az alkalmazott nyál alapú gyorstesztek a jövő héten érkezhetnek meg az iskolákba, azonban a tesztelés folyamata még számos kérdést felvet.

Domokos Melinda a Maszol érdeklődésére elmondta: még nem tudják pontosan, hogy milyen teszteket kapnak az iskolák. „Az elv az, hogy a gyerek nyálmintáját hozzáadjuk az adott oldószerhez, összerázzuk és ebből néhány cseppet rácsepegtetünk a tesztcsíkon levő felszívó felületre, majd a használati útmutatón jelzett idő elteltével leolvassuk az eredményt” – osztotta meg a teszt működésével kapcsolatos információkat a szakember.

Mint kifejtette: a teszt elvégzése nem bonyolult, mindössze pontosan kell követni a csatolt használati útmutatót, az elvégzéséhez pedig 10-15 perc szükséges, a teszt típusától függően.

Érdeklődésünkre a koordinátor arra figyelmeztetett: a tanügyi személyzet aggályai jogosak a fertőzésveszélyre vonatkozóan, hiszen a gyermekeknek le kell venniük a maszkot és nyálmintát vesznek tőle. Domokos Melinda hangsúlyozta: fennáll a cseppfertőzés veszélye, ezért indokolt a védőfelszerelés használata.Fotó: Agerpres/EPA

A szakember azt is elmondta, hogy a helyesen elvégzett pozitív nyálteszt biztosan igazolja a SARS-CoV-2 fertőzést, viszont a hatékonyságát több tényező is befolyásolhatja. Például, ha a mintavétel előtti 1 órában a gyerek evett, ivott vagy fogat mosott, kaphatnak álnegatív eredményt.

Domokos Melinda kiemelte: pozitív eredmény esetén azt minden esetben meg kell erősíteni gyors antigénteszttel vagy RT-PCR teszttel és a diákot el kell különíteni 14 napra. Amennyiben az adott oktatási intézmény vezetősége úgy dönt, hogy a szülők végzik el a tesztet otthon, akkor az eredményt bármilyen formában közölhetik az erre kijelölt személlyel.

A szülő akkor is elvégezheti otthon a tesztet, ha az oktatási intézmény úgy határoz, az iskola épületében teszik ezt meg. „Ha a szülő nem szeretné, hogy az iskolában teszteljék a gyerekét, otthon is elvégezheti, és a lelkiismeretére van bízva az eredmény közlése. A legutóbbi miniszteri tájékoztatón elhangzottakat figyelembe véve az oktatási intézmények önállóan döntenek, de várjuk a közös miniszteri rendelet módosítását a pontosításokkal” – mondta a szakember.

A koordinátor kitért arra is, hogy az elhasznált tesztek veszélyes hulladéknak minősülnek. Hozzátette: azokban a tanintézményekben, ahol van iskolarendelő, van szerződés a biológiai szemét elszállítására. Ugyanakkor e kérdésben is várják a közös miniszteri rendelet módosítását a megoldásokkal kapcsolatban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?