Egészségügyi minisztérium: otthon is elvégezhetőek az iskolai nyáltesztek

Az érvényben levő szabályozás nem zárja ki, hogy az iskolások nyál alapú koronavírus-tesztelése otthon történjen, a döntés a tanügyé, közölte az egészségügyi minisztérium. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter azt mondta, elemzik az egészségügy álláspontját, és később közölnek részleteket a tesztelés módjáról, írja az edupedu.ro.

A nyál alapú tesztek csak hozzávetőleges információt nyújtanak, a fertőzöttség gyanújának felmerülése esetén minden esetben szükség lesz PCR-teszt elvégzésére is, így a nyáltesztes szűrés elvégzéséhez nincs szükség orvosi előképzettségre vagy speciális munkakörülményekre, közölte az egészségügyi minisztérium. Mint írták, következésképpen a nyáltesztek elvégzése otthon is megoldható.

A közlemény arra is kitér, hogy a tesztek átadásának, helyes feldolgozásának, értelmezésének, az adatok jelentésének módja a tanügyi minisztérium vagy az oktatási intézmények szintjén kidolgozható a diákok, az alkalmazottak és a rendelkezésre álló egészségügyi szakemberek számának függvényében. Azt, hogy a pozitív teszteredmény esetén mi a teendő, az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete szabályozza majd, a rendeletet a napokban dolgozzák ki, szögezték le.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter az egészségügyi minisztérium közleményére reagálva annyit mondott, elemzik azt, és később közölnek részleteket a tesztelés módjáról.

Mint írtuk, a tanügyminisztérium hetvenmillió koronavírus-nyálteszt beszerzését hagyta jóvá, ami a számítások szerint év végéig lesz elegendő, és közölték, hogy a tanulók tesztelését az osztályteremben végzi majd az egészségügyi szakszemélyzet vagy a tanintézményen belül erre kijelölt személyek.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség korábban azzal fordult a tanügyminisztériumhoz, hogy nem tartja jó ötletnek, hogy a tanügyi alkalmazottak teszteljék a diákokat, hiszen megfelelő védőfelszerelés hiányában fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Ezután pontosítást kért az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcától a tanulók nyálból történő gyorstesztelésének módszertanát illetően. Az oktatási tárca többek közt annak tisztázását kérte, hogy a koronavírussal fertőzött tanulók kiszűrését szolgáló nyáltesztek alkalmazhatóak-e otthon is, a szülő vagy törvényes gyám felügyelete mellett. Abban az esetben ugyanis, ha a válasz pozitív, ez nagyon gördülékennyé tenné a szűrési folyamatot és hatékonyabbá a megelőzést, fogalmazott a minisztérium közleménye.

Sorin Cîmpeanu hétfő este a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy az óvodások és kisiskolások esetében más tesztelési módszert alkalmaznának, mint a nagyobb tanulók esetében, de végleges döntés még nem született.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?