Adminisztratív akadálya van az iskolai koronavírus-nyáltesztek bevezetésének

Az Országos  Közegészségügyi  Intézeten (INSP) múlik, hogy a nyálteszteket is bevonja a tesztelési módszertanba – közölte hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón Florin Cîţu rámutatott, ő maga javasolta a non-invazív nyáltesztek alkalmazását a vakációról visszatérő iskolásoknál. Állítása szerint több szakemberrel is egyeztetett előzőleg a témáról, és valamennyien azt mondták, hogy ez a tesztelési mód is megfelelő. „A nyáltesztek még valóban nem szerepelnek az INSP által megszabott metodológiában, de az INSP-n múlik, hogy a módszertan részévé tegye. Világszerte használják ezt a tesztelési módszert” – fogalmazott.

A kormányfő annak kapcsán nyilatkozott a témáról, hogy vasárnap Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter azt mondta, a szaktárcának nincs törvényes alapja arra, hogy az iskolák számára gyorsteszteket vásároljon, és ezt az oktatási minisztériummal is közölték.

„Az egészségügyi minisztériumnak nincs meg a jogi kerete arra, hogy például az iskolák vagy bármely más, nem az alárendeltségébe tartozó intézmény számára teszteket vásároljon. Pedig vitathatatlan, hogy ezek a tesztek is biztosítanak bizonyos fokú szűrést” – fejtette ki.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár szintén nyomatékosította, hogy a nyáltesztek nem szerepelnek az INSP jelenlegi metodológiájában, mivel nem elég pontosak.

Sorin Cîmpeanu oktatási tárcavezető korábban arról számolt be, hogy a második félév eleje óta eltelt 8 hét alatt az iskoláknak kiosztott antigén gyorstesztek kevesebb mint 2 százalékát használták fel, ami „óriási kudarcot jelent”.

Hozzátette, „a non-invazív teszteket az egészségügyi ágazatban illetékes hatóságoknak kell beszerezniük”, mivel az oktatási tárcának nincs kompetenciája ezen a téren. „Emiatt nagyon bízunk az egészségügyi minisztérium támogatásában” – nyomatékosította a tárcavezető.

(Címlapfotó: MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?