Az anyanyelv ápolásában jeleskedő diákokat tüntettek ki Kézdivásárhely testvérvárosai

Kézdivásárhely két magyarországi testvérvárosa – Mezőkövesd és Hatvan – felajánlásából már hetedik éve díjaznak az anyanyelv ápolásában jeleskedő két kézdivásárhelyi diákot, akik 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek.

 A díjazásnál a jelentkezők által összállított esszé elbírálása mellett a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket, illetve a részvételt is figyelembe vette a szakbizottság, valamint minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos.

Az emlékdíjak megítélésében a pályázat feltételei közé tartozott, hogy a benevező diák kézdivásárhelyi oktatási intézményben folytassa tanulmányait. Idén a Kiss Lázár-emlékdíjra pályázó diáknak egyoldalas esszét kellett a következő idézet alapján: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” (Kosztolányi Dezső).

Továbbá mindkét emlékdíj elnyeréséhez összefoglalót kellett írniuk azokról az eredményekről, tevékenységekről, amelyekkel az anyanyelv és irodalom területén az elmúlt négy évben jeleskedtek (helyi, megyei, országos, nemzetközi versenyek, rendezvények, iskolán kívüli tevékenység, önkéntes munka stb.).A szerző felvétele a díjakról

A Hatvany Lajos-emlékdíjat azon középiskolás diákok számára hirdették, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelésében. Ebben az évben Rancz-Gyárfás Hannának, a Nagy Mózes Elméleti Líceum XI. osztályos diákjának ajánlotta fel a díjat Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális Bizottsága. A diáklány számos versenyen ért el kitűnő eredményt, országos és nemzetközi szinten is.

Mezőkövesd Önkormányzata 2014-ben ajánlotta fel először a 100 ezer forint értékű Magyar Nyelvért-díjat, amellyel a magyar irodalom és nyelvápolás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyolcadikos diákokat jutalmazzák évente. A Kiss Lázár-kitüntetést idén Szakács Anettnek, a Molnár Józsiás Általános Iskola diákjának ítélték oda, aki szorgalmának köszönhetően érdemelte ki a nevezést.

Beküldött esszéjében így vélekedik: „Van egy könyv, tele gyönyörű magyar népmesékkel. Azokon a meséken nőttem fel. Ha nem tudtam elaludni, nagymamám egyik kedvenc költőmtől, József Attilától olvasta az Altató című verset. Később az iskola adott lehetőséget, hogy fejlesszem magam, hogy jobban elmerüljek a magyar irodalom és a nyelv izgalmas világában.”  

Az emlékdíjakat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek, várhatóan szeptemberben, az iskolakezdés után.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?