Geoportál készült Kézdivásárhelyen: hasznos térképekkel teszik átláthatóbbá a várost

Átláthatóbbá tenné a lakosság számára Kézdivásárhelyen és a hozzá tartozó falvakban a helymeghatározást a céhes város polgármesteri hivatala. Ennek érdekében új internetes felületet hoztak létre, amelyet Szilveszter Szabolcs alpolgármester mutatott be a sajtónak csütörtök délelőtt.

A portál érdekessége, hogy nemcsak az aktuális utcaneveket és házszámokat találja meg könnyedén az érdeklődő, hanem történelmi térképeket, valamint előzetes regisztráció alapján a fakatasztert, a zöldkatasztert, valamint a közműkatasztert is tanulmányozhatja.

„A tisztánlátás és az átláthatóság apropóján született az ötlet. Többször merült már fel olyan kérdés, hogy egy adott címen lévő telek vagy épület melyik utcához tartozik, ezért az utcákat és a hozzátartozó számokat színkódoltuk, így egyértelműen választ lehet találni ezekre a kérdésekre is” – mondta az alpolgármester.

Szilveszter Szabolcs kiemelte, hogy az interaktív térkép folyamatosan frissítés alatt áll, így biztosítják a naprakészséget, illetve – ígéretük szerint – kétévente a drónos fotókat is cserélik. A felhasználó, amikor egy cím után kutat, az utca és házszám mellett beállíthatja szűrőnek a fák és zöldövezetek megjelenítését is.Színkódok szerint rendszerezett urcák

A felületnek ezen kívül több hasznos pillére is van, fakataszter, zöldkataszter, közműkataszter témában is segítséget kapnak az arra jogosult személyek, ezekben az esetekben a hozzáféréshez jelszó és felhasználónév szükséges.

Kézdivásárhely gazdag múltját ismertető tíz régi térkép is látható és tanulmányozható a honlapon. A legrégebbi térkép 1769-ből származik, amelyet az első katonai felmérés során rajzoltak Erdély teljes területéről. Ezen kívül az 1853 és 1858 között készített második katonai felmérés alapján készült térkép is megtekinthető. A Habsburg Birodalomban szervezett, 1869-től 1887-ig tartó harmadik katonai felmérésről pedig két térkép is tanulmányozható.

Elérhető továbbá Magyarország 1914-ben készült közigazgatási térképe, valamint az 1910-ben rajzolt Magyarország általános térképe. A következő már 1941-ből származik, ez egy topográfiai felmérést tartalmaz. Emellett látható egy szovjet térkép is, valamint egy 1910-es anyanyelvi megoszlást, illetve egy felekezeti megoszlást bemutató térkép is.      

Az alpolgármester azt is közölte, hogy a platform létrehozásának és fenntartásának értéke közel 60 000 lejre rúg.

Kapcsolódók

Kimaradt?