Így ünnepelték a magyar költészet napját Kézdivásárhelyen

József Attila születésnapjának 116. évfordulóját Kézdivásárhelyen két kulturális eseménnyel is ünnepelték: egy új versantológia bemutatójával és a Macskakő diák-színjátszócsoport előadásával.

A Vigadó Művelődési Házban tartották meg vasárnap a Költészet napi est című antológiabemutatót. A Címtelen föld című kötetben huszonhat erdélyi kortárs költő művei olvashatóak, közülük hárommal – Sánta Miriámmal, Horváth Benjivel és Kali Ágnessel – beszélgetett Kovács Péter Zoltán irodalomkritikus. A meghívottak az antológia keletkezéséről, a költészet fontosságáról és szerepéről értekeztek, felolvasva verseik közül néhányat.

Horváth Benji (aki egyike a kötet szerkesztőinek is) állítása szerint megérett az idő, hogy a legutóbbi, 2015-ben megjelent Mozdonytűz című versgyűjtemény után öt évvel egy újabb műválogatással rukkoljon elő az erdélyi magyar irodalmi közösség. Ahogyan az a kötet borítóján is olvasható, „fiatal erdélyi metamodern líra” darabjait tartja kezében az olvasó. Az alkotókat egy új paradigma alakjaiként tartják számon, amelynek ismérvei például az irónia önreflexióként való alkalmazása és a húsbavágó igazságok szóvá tétele – hangzott el a bemutatón.

Ugyancsak vasárnap, a költészet napjára időzítve a Macskakő színjátszó csoport előadását a Borudvarban tekinthette meg a kézdivásárhelyi közönség. A műsort a fiatalok által választott, leginkább kortárs versek alapozták meg, a produkciót Daczó Zádor, a csoport vezetője állította össze. Egy verses fellépés megvalósítása az év elejétől szándékában állt a diákszínjátszóknak, majd amikor a Magyar Ifjak Kézdiszékért megkereste a csapatot azzal a céllal, hogy a magyar költészet napja alkalmából közösen hozzanak létre egy eseményt, megvalósulhatott a vágyott előadás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Próbáltuk a verseket a versmondáson túl is megfogni. A mi célunk színjátszóként nem feltétlenül az, hogy színésztehetségeket neveljünk, inkább az önfejlesztés” – nyilatkozta a csoport vezetője. Daczó Zádor megfigyelése alapján a gyerekek a produkcióra való készülés és az előadás után másképpen tekintenek a versekre, ezáltal is előrébb lépett a csapat. Az előadás visszanézhető a Magyar Ifjak Kézdiszékért – MIK Facebook-oldalán.

(Címlapfotó forrása: MIK)

Kapcsolódók

Kimaradt?