Főszerepben a fiatal erdélyi költők a magyar költészet napján

A fiatal erdélyi költők több rendezvény főszereplői lesznek hétvégén a magyar költészet napja apropóján. Egy székelyföldi városban személyesen is találkozhatunk néhányukkal vasárnap, más rendezvények pedig online követhetőek.

Április 10-én szombaton a magyarországi f21.hu kulturális portál élő Facebook-közvetítéssel jelentkezik délután négy órától (romániai időszámítás szerint délután öttől), az eseményen a fiatal erdélyi líráról lesz szó. A meghívottak André Ferenc, Codău Annamária, Horváth Benji, Kemenes Henriette, Mărcuțiu-Rácz Dóra, akikkel György Alida és Nagy Zalán beszélget.Fotó: Tamási Áron Színház

Másnap szintén online látható az Aritmia.doc című előadás, hét fiatal erdélyi költő és hét sepsiszentgyörgyi színész találkozásának eredménye, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum első hivatalos közös produkciója.

A Kolcsár József rendezte versműsor a fiatalabb közönségréteget célozza, az erdélyi kortárs költészet mai életérzéseket közvetítő legújabb darabjaiból mutat be reprezentatív válogatást. Mindegyik színész alaposan beleásta magát valamelyik fiatal költő munkásságába, majd kiválasztott tőle néhány verset, amit úgy ad elő a színpadon, ahogy az illetőhöz a leginkább méltónak találja. A kortárs színház nyelvén szólal meg tehát a jelenkori erdélyi költészet egy olyan produkcióban, mely tartalmilag és formailag egyaránt frissnek, rendhagyónak ígérkezik, olvasható a színház közleményében.

Az Aritmia.doc című előadás jellegzetessége, hogy performance jellegű, folyamatosan változó, melyet elsősorban a Prezeng nevű sepsiszentgyörgyi improvizációs zenekar közreműködése biztosít. Ezenkívül mozgóképek által szeretnék még közelebb hozni a közönséghez az írókat, bemutatva azok közvetlen környezetét, jellegzetes mozdulatait is az előadásban. Így lesz teljes a kép, ilyen körítésben tudnak még hitelesebben megszólalni a 21. század költészetének fontosabb életérzései. Az előadás címe azonban azt sugallja, hogy mindaz, amit láthatunk a teljesség igénye nélkül készült, csupán egyetlen fájl az utóbbi időben Erdélyben született „hasonló kiterjesztésű írott dokumentumok” közül.

A bemutatott költők: Serestély Zalán, André Ferenc, Kulcsár Árpád, Kali Ágnes, Ozsváth Zsuzsa, Horváth Benjámin és Láng Orsolya. Előadók: Benedek Ágnes, Korodi Janka, Pálffy Tibor, P. Magyarosi Imola, Szalma Hajnalka, Pignitzky Gellért és Vass Zsuzsanna. A Prezeng zenekar tagjai: Bocsárdi Magor, Kónya-Ütő Bence, Fekete Zsolt. A videóanyagok operatőre és vágója Dobondi A. Lehel.

A produkciót a járványhelyzet miatt felvételről mutatják be április 11-én, a magyar költészet napján, éjfélig ingyen, utána pedig 15 lejes áron lesz elérhető a Tamási Áron Színház Vimeo videómegosztó platformján. Az előadást később Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is tervezik élőben bemutatni.

A kézdivásárhelyiek viszont már vasárnap találkozhatnak három fiatal erdélyi költővel, akik közül ketten a színházi versműsorban is jelen vannak a szövegeikkel. Kali Ágnes, Horváth Benji és Sánta Miriám költőkkel Kovács Péter Zoltán irodalomkritikus beszélget a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban vasárnap 17 órától a 2020-ban megjelent Címtelen föld. Erdélyi fiatal metamodern költészet című antológia kapcsán a költészet irányairól, lehetőségeiről és szükségességéről. A Címtelen föld antológia (szerk. André Ferenc és Horváth Benji. Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár – Budapest, 2020.) a Hervay Könyvek sorozat első darabjaként jelent meg és máris jelentős szakmai visszhangot váltott ki. A kötet 26 fiatal erdélyi költő versét tartalmazza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?