banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Dsida Jenővel ünnepeli a költészet napját a szatmárnémeti Harag György Társulat

A járványhelyzet miatti kijárási tilalom miatt idén a Nézz vissza Haraggal online színházi élménysorozatban ünnepli a Harag György Társulat a magyar költészet napját április 11-én a „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak” című Dsida-pódiumműsorral. Az előadás a Harag György Társulat Youtube-csatornáján lesz látható 18 órától.

A 2012-ben éppen a magyar költészet napján bemutatott pódiumest szereplői: Bogdán Zsolt, Kovács Éva ás Csutak Réka. Szerkesztő-rendezője Szugyiczky István, a társulat örökös tagja.

„…Hallottunk-e egyebet évek óta, mint hogy meghalt a vers? Nagyképű, hamis pátoszú álpapok naponta mondanak halotti beszédet fölötte, s a két látó szemére megvakított, zaklatott ember már-már csakugyan hajlandó halottat látni az üres koporsóban. A vers a természettel egybeolvadó művészet, a legnagyobb a legtökéletesebb, a rezgő emberi lélek minden sziromnál finomabb szövésű virága…

Egyszerű és áhítatos, hívő lelkemnek hadd maradjon csoda, megmagyarázhatatlan örökké titokzatos… Csak azt lássam, hogy sok, sok éhes ember van együtt és kéri a verset mint a kenyeret…!

Az én költészetem:
fehér ház, soha be nem költözött,
kicsi fillér a jók pénztárcájában,
margaréta a rózsafák között.
Az én költészetem:
folyóra-hajló felvirágzott fák,
s ha majd csónakos, nagy útra kelek
minden szirmukat a fejemre szórják.”
(Dsida Jenő)

A magyar költészet napja kapcsán a Harag György Társulat idén a Fabookon tartja meg a hagyományos Költészetünk Ünnepe nevet viselő rendezvényét is, amelyre április 18-án kerül sor 16 órai kezdettel.
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?