Slam poetry, Arany János, versek rendelésre: a magyar költészet napjára készül az online tér

Április 11., József Attila születésének 115. évfordulója a magyar költészet napja, az erdélyi kulturális szervezetek, előadók és versrajongók a járványhelyzet miatt online készülnek az ünneplésre. Bár összeállításunk biztosan nem teljes, felhívjuk a figyelmet néhány verses kezdeményezésre.

A Nest - Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont ezúttal Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával közösen rendez online versfelolvasást és slam poetry-t. Az esemény „célja, hogy az emberekkel elfeledtessük egy kis időre a bezártságot, a fennálló helyzetekből adódó negatív hangulatot, és megmutassuk azt, hogy lehet otthon is minőségi időt tölteni” – közölték a szervezők, akik „belső irodalmi felfedezőútra” hívnak szombaton este nyolc órától a Facebookra a következő József Attila versrészlettel:

„S a szövőgyárak ablakán
kötegbe száll
a holdsugár,
a hold lágy fénye a fonál
a bordás szövőszékeken
s reggelig, míg a munka áll,
a gépek mogorván szövik
szövőnők omló álmait.”


A nagyváradi Szigligeti Színház szombat este hét órától közvetíti Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján az Arany János-bicentenárium alkalmából készített Honnan és hová? című verses összeállítást, amelyben a társulat művészei a szerteágazó életmű ismert és megismerésre méltó verseit, prózai szövegeit csokorba szedve idézi meg Arany János emlékét.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház már korábban felkérte a közönségét, hogy küldje el kedvenc verseit a társulat munkatársainak, a színészek pedig ezekből válogatva olvasnak fel otthonaikban a magyar költészet napján. A Versbörze a színház közösségi platofrmjain lesz elérhető.

A társulat színésze, a Yorick Stúdió vezetője, Sebestyén Aba pedig már hétfőtől naponta szaval verseket videóban, és azoknak a Cári Tibor által megzenésített változatát is közzéteszi. Az online szavalatok a Facebook-oldalán visszanézhetőek.

 

A dalszerző-műfordító-dramaturg Bertóti Johanna idén papucsban koncertezik a magyar költészet napja alkalmából (az ünnep másnapján, április 12-én, vasárnap, 18 órától). Az otthonából közvetített koncertet Facebookon lehet követni, sőt előre lehet alakítani a műsort is, Johanna dalaiból válogatva.

(Címlapfotó: a Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?