Így ünneplik a magyar költészet napját Hargita megyében

Ebben az évben is megemlékeznek a nagyobb Hargita megyei városok a magyar költészet napjáról. Székelyudvarhelyen az Evilági együttes Pilinszky János műveiből összeállított műsorával, Csíkszeredában online szavalóversennyel tisztelegnek a magyar költészet jelesei előtt.

Szerdán éjfélig lehet jelentkezni az Agora Alapítvány által szervezett online szavalóversenyre. A megmérettetésre egy szabadon választott verssel lehet nevezni, a következő magyar költők műveiből válogathatnak a résztvevők: Bajor Andor, Babits Mihály, Berzsenyi Dániel, Faludy György, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Reményik Sándor, Romhányi József, Szilágyi Domokos, Tóth Árpád, Zelk Zoltán. Három korosztály jelentkezését várják: 5-8 osztályos diákok, 9-12 osztályos tanulók és 19 év feletti felnőttek. A jelentkezési lap ezen a linken található. A nevezési kritériumok, nevezési feltételek és technikai tudnivalók megtalálhatóak az esemény Facebook-oldalán.

A zsűrizés és eredményhirdetés április 9-én, pénteken, a Kájoni János Megyei Könyvtárban fog zajlani, amit A Költészet Napja - Csíkszereda Facebook-oldalán fogják közvetíteni. A rendezvény zárásaként a nyertes szavalók fellépnek a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában szervezett vasárnapi gálaműsoron. Akinek nem áll módjában részt venni a gálán, annak kivetítik a szavalatáról készült, beküldött videóját.Egy évvel ezelőtt is speciális körülmények között szervezték a szvalóversenyt Csíkszeredában | Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár

Információ a koltoknapja@gmail.com e-mail címen, illetve a https://www.facebook.com/koltoknapja Facebook-oldalon keresztól kapható. Főszervező: Agora Alapítvány, társszervezők: Kájoni János Megyei Könyvtár és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

A magyar költészet napja a Csíki Játékszínben

Vasárnap két eseménnyel ünnepli a magyar költészet napját a Csíki Játékszín. Délelőtt 11 órától a Tizenegy című versösszeállításra kerül sor a színház épülete előtt, 19 órától a színház nagytermében Szabó Enikő és barátai előadásában a Versek és dalok című verses-zenés összeállítás lesz látható.

ATizenegy a Csíki Játékszín hagyományos költészet napi műsora, melynek keretében április 11-én (vasárnap) 11 órától 11 vers hangzik el 11 színész előadásában a színház lépcsőin. Idén Pilinszky János Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő születésének százéves évfordulóját ünnepeljük, ezért az idei Tizenegy az ő életműve előtti tisztelgés: tizenegy Pilinszky-vers hangzik el a társulat tizenegy színészének előadásában. Az eseményen való részvétel ingyenes.

A nap másik eseménye, Szabó Enikő és barátai Versek és dalok című előadása április 11-én (vasárnap) este 19 órakor kezdődik a Csíki Játékszín nagytermében. Szabó Enikő, a Csíki Játékszín színésznője gyerekkora óta zenésít meg verseket, illetve ír saját dalokat. Született két színházi előadás is az idők folyamán: az Angyalstop (2007), és a Születésnapodra (2013) című verses-zenés est. A Versek és dalok ennek a két korábbi előadásnak a válogatásából jött létre, új dalokkal kiegészülve. A verses-zenés összeállításban Arany János, József Attila, Kovács András Ferenc, Kemény István, Lackfi János, Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos, Radnóti Miklós és Szabó T. Anna költők művei hangzanak el, előadják: Szabó Enikő (ének, gitár, dalszerző); Szabó Zsolt (zongora); Varga Nándor (gitár); Veress Albert (perkúció), Barabás Tamás (basszusgitár).

Az előadásra a jegyek ára 15 lej. Jegyek csak a helyszínen válthatók a színház jegypénztárában, kezdés előtt egy órával. Információk és helyfoglalás a 0751-039-026-os telefonszámon.

Evilági koncert Székelyudvarhelyen

A Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partnerségben Székelyudvarhely polgármesteri hivatalával a magyar költészet napja alkalmával, április 11-én, vasárnap 18 órától a Városháza Szent István termében Pilinszkytől napjainkig címmel ünnepi műsort szervez az Evilági együttes fellépésével. A magyar líra előtti tisztelgés idén egybeesik Pilinszky János születésének 100. évfordulójával, ily módon az Evilági együttes zenés irodalmi összeállítása a költő énekelt verseire fekteti a hangsúlyt, ugyanakkor néhány kortárs költő megzenésített versét is belefoglalták előadásukba.

Az ünnepi műsort minden korosztálynak ajánlják a szervezők. Ugyanakkor felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a járványügyi szabályozásokat figyelembe véve a helyek száma korlátozott, ezért előzetes helyfoglalás szükséges hétköznapokon 9 és 15 óra között a 0744-766695-ös telefonszámon. A jegyeket az előadás előtt vehetik át. Jegyárak: felnőtteknek: 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak: 10 lej.

(Borítókép: Csíki Játékszín)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?