banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kortárs versillusztrációk tárlata nyílik Székelyudvarhelyen

A kortárs magyar gyermekvers-illusztrációkat tartalmazó Versképek című kiállítását mutatja be a költészet napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet – közölte pénteken az intézmény.

A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban pénteken délután megnyíló tárlat kurátora Révész Emese. A tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője nyitja meg péntek délután 5 órakor a Facebookon.

A szervezők emlékeztettek arra, hogy napjainkban kiemelt szerep jut a gyermekkultúrának, hiszen számtalan országban a virágkorát éli a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyvkiadás. A bukaresti és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet ezt a hagyományt mutatja be a költészet napja alkalmából.

A magyar gyermekirodalom legendás időszakából és kortárs illusztrációkból készült válogatása mintegy félszáz művész alkotását mutatja be és reprezentatív képet nyújt a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről.

Révész Emese felidézte, hogy a modern magyar gyermekköltészet és gyerekkönyv-illusztráció kezdetei egyaránt a 20. század második felében bontakoztak ki. Szimbolikus nyitány Weöres Sándor 1955-ben megjelent, Hincz Gyula által illusztrált Bóbita című kötete. A magyar könyvillusztráció nagy generációja (Kass János, Reich Károly, Hincz Gyula, Réber László, Würtz Ádám) után az ezredfordulón virágzott fel újra és lett világszínvonalú a képeskönyv műfaja. A kiállítás az elmúlt másfél évtized legjobb versillusztrációiból válogat – olvasható a közleményben.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?