Kirakatokba költöztették a székelyudvarhelyi színházat

Egy éves szünet után, a színház világnapja alkalmából készült új nagyszínpadi előadással a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, de sérülés miatt a bemutatót és több mást előadást is le kellett mondaniuk. Az elmúlt egy évet értékelte Nagy Pál, az udvarhelyi kulturális intézmény vezetője.

„Kezdünk visszaállni a régi kerékvágásba, jó a hangulat a társulatnál, valószínűleg mert már kezdjük látni az alagút végét. Már vannak fellépéseink, előadásaink, de bizony az elmúlt hónapokban, amikor erre nem volt lehetőség, a sok bizonytalanság, a sok kiesés rányomta hangulatát a társulatra” – értékelt Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója. Az intézményvezető elmondta, legutóbb épp egy gyerekelőadást mutattak be (a Hapci-szigeteket).

„Többször is bemutattuk, az egyik előadáson egyszerre 120 gyerek volt a teremben, ami szerintem szép szám" – mondta Nagy Pál.Fotók: Tomcsa Sándor Színház/Facebook

Külön előadással készültek március 27-re, a színház világnapjára. Osztrovszkijnak a legismertebb színművét, a Vihart mutatták volna be Botos Bálint rendezésében, egy éves szünet után ez lett volna az első nagyszínpadi előadásuk, ám sérülés miatt el kellett halasztaniuk, a március 30-ra és 31-re tervezett Hapci-szigetek előadásokkal együtt.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) felkérésére az elmúlt egy évet is értékelte a színházigazgató. Mint mondta, a megszorítások kezdetekor az udvarhelyi intézmény is próbálkozott online előadásokkal, de nem erőltették különösebben, mert pótcselekvésnek tartották.

„Nagyon jó minőségű, professzionális, több kamerás felvételeink vannak, ám szerintem mégsem pótolják az élő előadást, úgyhogy egy idő után le is álltunk ezekkel” – nyilatkozta Nagy Pál. Hangsúlyozta azonban, hogy ha túl sok mindennek nem is, de a kreativításnak jót tett a bezártság, sok új dolgot kellett kitalálniuk, hogy a színház és a közönsége közötti kapcsolat megmaradjon, és a színészek se essenek ki a gyakorlatból.

„Januárban elkezdtünk egy olyan kirakatszínházi sorozatot, amelyben minden színészünk részt vesz. A saját élményeik alapján egy-egy rövid jelenetet mutatnak be a város különböző pontjain, különböző kirakatokban, más-más időpontokban. Ezt akár akkor is tudjuk játszani, ha a járványhelyzet miatt pirosba kerül a város” – mondta az igazgató, megjegyezve, hogy szándékukban áll folytatni ezt a sorozatot, még azután is, ha már visszatértünk a normalitásba. Ugyanakkor nem szeretnének beletörődni a mostani állapotba, folyamatosan azon dolgoznak, hogy visszatérhessenek a régi kerékvágásba.

„Abban bízom, hogy ez az elzártság nemhogy megváltoztatta, de éppen hogy megerősítette az élő színház iránti igényt. A túl sok technika, a sok kütyü kezdi átvenni az életünk felett az irányítást, ezért itt az ideje, hogy a könyv, a színház segítségével visszataláljunk önmagunkhoz” – zárta az értékelést a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?