FRISSÍTVE - 19. századi orosz drámát mutat be a székelyudvarhelyi színház

FRISSÍTVE - Ünnepi bemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: az előzetesen meghirdetett időpontnál két nappal később, március 27-én, szombaton a színház világnapja alkalmával mutatja be Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij legismertebb színművét, a Vihart, Botos Bálint rendezésében. FRISSÍTÉS: A bemutató sérülés miatt elmarad.

A 19. századi orosz drámairodalom egyik legjelentősebb és legtermékenyebb szerzőjének sajátságos költői nyelvezettel bíró művéből készülő előadás igencsak aktuális kérdéseket feszeget a színház közleménye szerint. Mihez kezdünk, ha egy minket, vagy a családunkat fenyegető veszéllyel kell szembenéznünk? A bezártságot, a megaláztatások sorát vajon mennyire és milyen mértékben bírjuk? Mi segíthet ennek túlélésében: az ábrándozás, a hit? Szerelem nélkül lehet vagy érdemes élni? Milyen viszonyunk van a tudományhoz?

„Vihar kint és bent. Egy olyan világ tárul a szemünk elé, mely könyörtelen, nem kedveskedik, nem hiteget, melyben ismerős élethelyzetekkel, emberi problémáinkkal, a városi ember lényegi igazságával nézhetünk szembe” – áll az előadás színlapjában.

Az erős társadalomkritikai vonással rendelkező produkció látványvilágának megteremtése Bajkó Balanka Alíz munkája, koreográfusa Bordás Attila. A színház művészei közül Albert Orsolya, Barabás Árpád, Dunkler Róbert, Esti Norbert, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Szűcs-Olcsváry Gellért és Tóth Árpád játszik az előadásban.

Botos Bálint rendező Marosvásárhelyen színészetet, majd Kolozsváron rendezést tanult. Dolgozott a Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színházban, a kolozsvári Váróterem Projekt nevű független társulatnál és a Figura Stúdió Színházban, a Szigligeti Színházban, a Tamási Áron Színházban. A Tomcsa Sándor Színház  társulatával első  alkalommal dolgozik együtt a rendező, ennek ellenére a székelyudvarhelyi közönség már találkozhatott munkájával, ugyanis 2020-ban a III. MAFESZT keretén belül a Szigligeti Színház két alkalommal is játszotta  Szép Ernő-Guelmino Sándor Lila ákác című művét, Botos Bálint rendezésében.

FRISSÍTÉS: Sérülés miatt elmarad a Vihar március 27-re betervezett bemutatója és a 28-ra betervezett második előadás, valamint a március 30-ra és 31-re tervezett Hapci-szigetek, közölte szerdán a Tomcsa Sándor Színház. A már megvásárolt jegyek visszaválthatóak vagy későbbi időpontban érvényesíthetőek.

Kapcsolódók

Kimaradt?