Leszavazták Aradon a régi színház elidegenítésének tervét

Elvetették az aradi régi színház épületének elővásárlási jogáról való lemondásról szóló határozattervezetet az aradi városi képviselőtestület pénteki ülésén, így a műemléképület védelmében felszólaló képviselők szerint egyelőre „megmenekült” a romos állapotban lévő ingatlan.

Az aradi műemlékvédelmi stratégiának része ugyan a műemléképületek megvásárlása és felújítása, illetve kulturális vagy idegenforgalmi célú hasznosítása, de a 18. század végén épült – Dél-Kelet-Európa legrégebbi, ma is álló – kőszínház-épülete ügyében évek óta nem történt előrelépés. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosai – nyilván jó pénzért – eladták volna az önkormányzatnak, az üzlet mindeddig nem köttetett meg. Idén a megyei önkormányzat „jelentkezett be” vevőként, de amikor kiderült, hogy egy magánbefektető is megvenné a 200 ezer euróra becsült régi színházat, elállt az üzletkötéstől.

Ilyen előzmények után került sor pénteken az aradi városi tanácsülésre, amelynek egyik napirendi pontja volt az a határozattervezet, miszerint a polgármesteri hivatal lemond az elővásárlási jogról – így a műemléképület bárkinek eladható. A javaslat nem kapta meg a kellő számú szavazatot, többek között az RMDSZ két képviselője, Bognár Levente és Szabó Mihály is ellene voksolt. „A hatalmas eszmei értékkel bíró régi színház több mint egy épület. A Hirschl-színház (Jacob Hirschl az építője – szerk. megj.) az aradi kultúra és színházi élet bölcsője, történelmünk részét képező szimbólum, amely mindenképp vissza kell nyerje régi ragyogását és ebben a folyamatban a városnak is szerepet kell vállalnia” – indokolta meg álláspontjukat Bognár Levente.

Az Arad Városi Tanács pénteki (2021.03.12.) rendkívüli ülésén a két RMDSZ-es képviselő, Bognár...

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2021. március 12., péntek

Călin Bibarț nemzeti liberális párti (PNL) polgármester – a határozattervezet előterjesztője – szerint nincs miért aggódni, mert az épületet nem fogják lebontani. Az ellenzők szerint viszont nincs erre garancia, hiszen omlásveszélyesnek nyilvánították, ezért lebontható, még ha műemléképület is – az alatt lévő belvárosi telek pedig nagyon sokat érhet.

A polgármester szerint, ha a tulajdonosok átadnák ingyen a városnak az épületet, az önkormányzat önerőből – az adófizetők pénzéből – felújítaná és megmentené az épített örökség részét képező ingatlant, de a vételárat nem tudják kifizetni érte. Az elöljáró szóvá tette, hogy „ha mások képesek voltak erre a nagylelkűségre”, a régi színház tulajdonosai is megtehetnék – arra utalt ezzel, hogy az Astra-vagongyár vezetői csütörtök megígérték, hogy átadják a város tulajdonába a régi, monarchiabeli aradi autógyár, a MARTA még megmaradt jellegzetes irodaépületét, amit az polgármesteri hivatal restaurálni fog.

Recuperarea reperelor istorice ale Aradului... M-am întâlnit astăzi cu conducerea Fabricii de vagoane „ASTRA RAIL...

Közzétette: Calin Bibart – 2021. március 11., csütörtök

A régi színház ügye még nincs lezárva, az ellenzék, a Szociáldemokrata Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői jövő kedd délutánra rendkívüli tanácsülést hívtak össze, amelynek egyetlen napirendi pontja, hogy a város éljen az elővásárlási jogával.

Kapcsolódók

Kimaradt?