banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szép és ellenálló: gyertyáncsemetéket ültettek a Föld napja alkalmából Kézdivásárhelyen

Sikeresen lezajlott Kézdivásárhelyen a Zöld Nap Egyesület által szervezett Tavaszi Zöld Napok elnevezésű rendezvény, amely három napon keresztül biztosított színes programokat az érdeklődőknek a Föld napja alkalmából. Az eseménysorozat egyik különleges, évtizedes múltra visszatekintő mozzanata a csemeteültetés volt: a helyi sportcsarnok melletti téren több mint harminc csemete kapott helyet.

Szombat délelőtt az egyesület önkéntesei és civilek közösen ültették el a csemetéket. A fagondozást, -ültetést is magában foglaló esemény már tízéves múltra tekint vissza, ugyanis minden évben vagy faültetés, vagy csemeteöntözés képezte a nagy népszerűségnek örvendő Tavaszi Zöld Napok egyik programját.

Fotók: Zöld Nap Egyesület

Az idei, azaz a tizenegyedik alkalommal összesen harmincegy darab fát, túlnyomórészt a nyírfafélék családjába tartozó gyertyánt ültettek el. A gyertyán egyszerűen szép, kimondottan ellenálló és kisigényű fa, ezért esett erre a fajtára a választásuk, tudtuk meg Ráduly Attilától, az egyesület elnökétől.

„A helyszín kiválasztásánál egyik fontos szempont volt az is, hogy elérhető távolságban legyen a víz. A sportiroda alkalmazottai felvállalták, hogy gondoskodni fognak a fákról, ugyanakkor mi is besegítünk az öntözésbe is” – tette hozzá Ráduly Attila.

A csemeteültetés kezdeményezői és résztvevői szerint a városi fák és a minél tágasabb zöldfelületek létfontosságúak mindannyiunk számára, tisztítják a levegőt, javítják az egészségét és a közérzetet is, ezért is tartották fontosnak, hogy közösen, egymást támogatva vállaljanak feladatot. Az egy-két méteres fákat a kézdivásárhelyi önkormányzatához tartozó kertészet biztosította.

Két évvel ezelőtt – mivel az elmúlt esztendőben a járványügyi korlátozások miatt nem sikerült megszervezniük az eseményt – a kézdivásárhelyi új református temetőbe több mint hatvan lelkes önkéntessel százötven őshonos gyümölcsfacsemetét ültettek el.

A Föld napja köré szervezett eseménysorozaton érdekes, témába illő előadásokat is tartottak, ezzel zárták a háromnapos rendezvényt, amelyen szép számban voltak jelen az érdeklődők. Az előadássorozatot a Bod Péter Tanítóképző diákjai – Budi Babi, Imre Anita, Lukács Szende és Tamás Rebeka – dalokkal színesítették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?