A nemzetközi közvélemény is értesült a Beke-ügyről

A merényletkísérlet vádjával letartóztatott kézdivásárhelyi Beke István Attila ügyéről értesíti a nemzetközi közvéleményt eheti angol nyelvű hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete. Ismertetik a gyanúsítottal szembeni hatósági eljárás részleteit és rámutatnak, hogy az ügy kapcsán a román média a magyar közösség kollektív bűnösségéről kezdett beszélni és a háromszéki prefektus is kollektív bűnösséggel vádolta az erdélyi magyar politikusokat.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezetének hírlevele emlékeztet, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) illetve a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) november 30-án őrizetbe vette Beke István Attilát (képünkön) terrorizmus gyanújával. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy petárdákból készített bombával akarta felrobbantani a román nemzeti ünnepen, december 1-én vonuló tömeget.

Mint az angol nyelvű hírlevélben írják: a Beke István Attilára vonatkozó házkutatási parancsban nem szerepel az indok, csupán egy friss iktatószámra hivatkoznak. A házkutatás a reggeli óráktól este fél kilencig tartott és az akció során olyan tárgyakat is lefoglaltak, amelyek legálisan lehettek a gyanúsítottnál, így zászlókat, pólókat és a szervezet ügyvitelét.

Az intézkedés a vádlott kiskorú gyermeke jelenlétében történt, akire nem voltak tekintettel a házkutatást végzők. Beke elektronikai cégénél is kutakodtak a hatóságok, elvitték az összes számítógép merevlemezét és a tulajdonos laptopját. A gyanúsított neje szerint, férje számára semmilyen nyelvi jogot nem biztosítottak, nem kérhetett tolmácsot, a jegyzőkönyveket csak román nyelven láthatta.

Az eset után a fellépő szervek honlapján megjelent, hogy a gyanúsított alkotmányos rend elleni  cselekedetek elkövetésének szándékával és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe. Gyakorlatilag petárdákat, tortára való fényszórókat és airsofthoz alkalmas eszközöket találtak Beke István Attila lakásán, amelyekről azt állítják, alkalmas lehet az emberi élet veszélyeztetésére.

Mint az állásfoglalásokból kiderült, az állítólagos bombát Beke egy köztéri szemetesládában rejtette volna el, mely 400  petárdát tartalmazott volna és távirányítással hozta volna működésbe. Később a hatóságok egyértelműen jelezték, senki nem volt közvetlen veszélyben, mert a gyanúsítottat már több mint fél éve lehallgatták, így időben fel tudtak lépni ellene. Az ügy kapcsán még további házkutatásokat tartottak és december 2-én 30 napos vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat.

Az ügyben Kovászna megy prefektusa Sebastian Cucu is hamar megszólalt, kollektív bűnösséggel vádolva az erdélyi magyar politikusokat, szerinte, ha a szóban forgó személyek politikájukkal nem bátorítják a HVIM működését, nem jöhetett volna létre hasonló akció.

A hatóságok azóta sem által elő kellő bizonyítékokkal viszont a román média a kollektív bűnösségről kezdett beszélni a magyar közösséggel kapcsolatosan és ez többek erőteljes magyarellenes megnyilvánulásokat eredményezett, például a sport területén. Pár napja tíz percre le kellett állítani a Dinamo-Iasi mérkőzést a magyarellenes bekiabálások miatt, hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete.

Az ügy kapcsán emlékeztetnek, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnök a több napja tartó szimpátiatüntetésekre reagálva a következő nyilatkozatot adta ki: „Eltelt már öt nap a szentgyörgyi zászlócsere és a kézdivásárhelyi incidens óta és egyre több a megválaszolatlan kérdés. Az emberek felháborodása jogos, azt várják el a hatóságoktól, hogy konkrét bizonyítékokkal álljanak elő: mutassanak képet arról, hogy az ismeretlen katona emlékműve mellől valóban levették a román lobogót és felhúzták helyébe a székely zászlót, illetve konkrét bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Kézdivásárhelyen valaki valóban terrorcselekményt készített elő.

Amennyiben ezt nem teszik meg, tovább erősödik a bizalmatlanság az erdélyi magyarok és a román állam között, valamint tovább romlik a román-magyar viszony is, ami sem a román sem a magyar közösségnek, sem a román államnak nem lehet érdeke. Felszólítjuk a román médiát, hogy fejezze be a durva manipulációt.

Azt várjuk el, hogy minél hamarabb, tisztességes eljárás eredményeképpen derüljön ki az igazság. Beke István Attilát is megilleti az ártatlanság vélelme. Figyelembe véve azt, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben ez egy rendkívül bonyolult és kényes kérdés, tájékoztatjuk a nemzetközi közvéleményt és azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a fejleményeket.”

A tüntetések még mindig zajlanak, bizonyítékok továbbra sincsenek viszont az etnikumközti viszony egyre feszültebb régiónkban. Az ügyben több román értelmiségi is nyilatkozott adott ki, elsőként az ActivWatch médiafigyelő ügynökség, akik a szándékos uszítás és a kollektív bűnösség elve ellen léptek fel.

Mint ismert, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete heti rendszerességgel angol nyelvű hírlevelet ad ki annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a székelyföldi, erdélyi magyarság által elszenvedett diszkriminációra és különböző jogtiprásokra. A hírlevél célja az, hogy rendszeresen tudósítsák a romániai és magyarországi nagykövetségek munkatársait, a különféle emberjogi szervezeteket, valamint külföldi politikai pártok képviselőit azokról a visszaélésekről és jogtiprásokról, melyeket az erdélyi magyarsággal szemben követnek el.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?