DIICOT: kukába rejtett petárdákat robbantottak volna távirányítással Kézdivásárhelyen

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) több kézdivásárhelyi tagja már egy október 10-én tartott konspiratív találkozón eldöntötte, hogy házi készítésű, petárdákból álló "bombát" robbantanak a városban a román nemzeti ünnepen.

Ez derül ki abból az ügyészségi jelentésből, amelynek alapján a Bukaresti Táblabíróság szerda hajnalban elrendelte a 40 éves Beke István Attila, a kézdivásárhelyi HVIM elnöke harminc napos előzetes letartóztatását. A dokumentumból az Adevărul idézett részleteket.

A jelentés szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a birtokában lévő hangfelvétellel tudja bizonyítani a merényletkísérlet szándékát, a Román Hírszerző Szolgálat ugyanis lehallgatta az október 10-i titkos találkozón elhangzottakat. A vádhatóság dokumentumából nem derült ki, hogy hol tartották ezt a találkozót, de valószínűsíthető, hogy Beke István Attila cégének székhelyén. Korábban a tanúként beidézett Hodor Istvánnak is elárulták az ügyészek, hogy a lehallgató-készülékeket szerelt fel a HVIM-elnök cégének irodájába.

A jelentés szerint a titkos találkozó egyik résztvevője azt javasolta, hogy robbantsanak fel távirányítással egy doboz petárdát december elsején Kézdivásárhely központjában. A robbanószerkezet elkészítésével Beke István Attilát bízták meg, mert „ért az elektronikához”. A HVIM-elnök vállalta a feladatot.

A DIICOT szerint Beke István Attila társainak elmagyarázta: rá tud csatlakozni telefonjával a cége városközpontban lévő székhelyének térfigyelő kamerájához, és amikor látja, hogy az ünneplő román tömeg elhalad a Gábor Áron szobor mellett, távolról felrobbantja a petárdabombát. Mint magyarázta, ezt akkor is megtudja tenni, hogy ha családjával elutazik Kézdivásárhelyről.  

„Megéri megpróbálni”

Beke egyik társa a jelentés szerint azt javasolta a HVIM-elnöknek, hogy a célra szerezzen be egy új telefont és egy prepay-kártyát, majd a bomba felrobbantása után mindkettőt semmisítse meg. Az ügyészek a lefoglalt laptopján talált bizonyítékok alapján azt állítják: Beke István Attila már október 10-én nézegetett új telefonokat a telefon-rezistent.ro portálon.

A DIICOT szerint a petárdabombát a Gábor Áron szobor melletti szemeteskukába rejtették volna a HVIM-esek, a december elsejei katonai parádé útvonalának közelébe. A találkozón állítólag elhangzott: a robbanás után „mindenki azt fogja beszélni, hogy Kézdivásárhelyet megtámadták terroristák”. Az egyik HVIM-es még azt is mondta: „megéri megpróbálni, legalább tapasztalatot szerzünk”.

Beke nem ismer el semmit

Az ügyészségi jelentés szerint az elhangzottakkal szembesítették Beke Attila Istvánt is. A férfi állítólag elismerte, hogy valóban volt egy ilyen találkozó október 10-én, amelyen maga is részt vett, de a további résztvevőket nem akarta megnevezni. Az HVIM elnöke ugyanakkor butaságnak nevezte, hogy merényletet terveztek volna ezen a találkozón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?