Szimpátiatüntetést szerveznek a terrorizmussal gyanúsított kézdivásárhelyi férfi mellett

Szimpátiatüntetést szerveznek szerda délután Kézdivásárhelyen olyan civilek, akik bíznak a terrorizmussal gyanúsított Beke István Attila ártatlanságában. A Facebook közösségi oldalon meghirdetett, 16 órakor kezdődő szimpátiatüntetésre való felhívást már többen megosztották, és jelezték részvételüket az eseményen.

„A politikai pártok, civil szervezetek és minden jó érzésű ember álljon Beke István, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom meghurcolt áldozatai mellé! Mindannyiunk kötelessége tiltakozni, ugyanis megfélemlítő akcióról van szó” – olvasható a civil kezdeményezés nyomán szerveződő megmozdulás Facebook-oldalán közzétett felhívásában.

A kezdeményezők megfogalmazása szerint a román hatalom a székelyföldi autonómiamozgalom legmarkánsabb szervezetével akar példát statuálni, ezért arra kérik a kézdivásárhelyieket, „fogjanak össze és tiltakozzanak a hatalom megtévesztő, aljas politikája ellen”. A megmozdulásra Kézdivásárhelyen, a Gábor Áron téren kerül sor.

Mint ismert, a bukaresti táblabíróság szerda hajnalban elrendelte annak a férfinak a harminc napos előzetes letartóztatását, aki a terrorizmusellenes ügyészség szerint házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából Kézdivásárhelyen felrobbantani. A gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik helyi vezetője. Az ügyészség szerint Beke István Attilánál tartott házkutatás során talált eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közleményben utasította vissza a vádakat, szerintük semmilyen olyan eszközt nem találtak, ami egy merénylethez felhasználható lenne. Hozzátették: zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft játékhoz használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglaltak le. Az airsoft egy műanyaglövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport.

Az eset miatt tanúként hallgatták ki Hodor István kézdivásárhelyi vállalkozót is, aki a Maszolnak elmondta: még az egyik ügyész is kacagott, amikor megtudta, hogy vélhetően bombának vélt játékszer miatt vették őrizetbe a merényletkísérlettel gyanúsított Beke István Attilát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?