A magyar kormány aligha segíthet a letartóztatott Beke Istvánon

A magyar kormány jóformán semmit sem tehet a román és magyar állampolgársággal is rendelkező, merényletkísérlet gyanújával letartóztatott Beke István védelmében – írja a Népszabadság.

A lap egy név nélkül nyilatkozó jogászra hivatkozva azt írja: a román büntetőeljárás egyértelműen csak abban az esetben biztosítja az őrizetbe vett vagy letartóztatott személynek a jogot, hogy diplomáciai vagy konzuli támogatást kérjen, ha az illető nem román állampolgár. Ebben az esetben haladéktalanul, indokolt esetben legtöbb négy órán belül, személyesen tájékoztathatja országa képviselőit a helyzetéről.

A terrorizmussal gyanúsított Beke István hiába magyar állampolgár is, vele szemben kizárólag román állampolgárként járnak el. A Népszabadság forrása úgy vélte: a Beke-ügyben a román hatóságoktól már csak azért sem várható el, hogy lazábban értelmezzék a törvényt, mert a gyanúsított egy magyar radikális szervezet helyi vezetője, akit azzal gyanúsítanak, hogy a román alkotmányos rend ellen szervezkedett, és célja Erdély Magyarországhoz csatolása.

Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos csütörtökön írásban kérdést intézett Szijjártó Péter külügyminiszterhez a kézdivásárhelyi Beke István állítólagos terrorista ügyekapcsán. A politikus szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint személyesen és írásban is tájékoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest az ügyről, kérve személyes közbenjárását annak érdekében, hogy „a magyar állam teljes mellszélességgel álljon ki ebben a súlyos eljárásjogi hibáktól terhelt ügyben az állampolgárai mellett”.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) hírszolgálata kedden, közvetlenül Beke István őrizetbe vétele után közölte, hogy mivel az érintett személy magyar állampolgár is, „azonnali konzulátusi segítséget is kérnek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Népszabadságot arról tájékoztatta, hogy ez csütörtök délig nem történt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?